изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:08 EEST
Валентин Вацев: През лятото може да започне война с цел - скъсване на отношенията Русия - ЕС    
Интервюта Този парламент е способен да роди много правителства, първото ще има успокоителен характер, второто - военновременен

- Ще се сформира ли правителство, г-н Вацев, или политиците, след като се поконсултират на един - два кръга, по Коледа ще ни кажат: Съжаляваме, опитахме, не стана, така че - нови избори?
- Парламентът, който вече имаме, е проектиран така, че да произвежда доста правителства.

- Тогава защо наблюдаваме тези мъки?
- Няма мъки, има драматизъм. Без психодрами у нас политиката не се възприема като адекватна. В парламента участват партии, поне част от които са скроени и проектирани с оглед да присъстват в Народното събрание. Идеята е да има парламент с колкото се може повече партии, но малки, за да не може да има правителства с по един победител.

- БСП не сърба ли сега попарата, която надроби с опита си да изолира ГЕРБ по време на миналото управление? Ако не беше това, сигурно би могло да се направи голяма коалиция БСП - ГЕРБ.
- Точно така е. Но нека припомня нещо, което скоро ще се забрави - една много голяма част от политическия драматизъм беше безумната, безсмислена и унизителна лична битка, която Борисов и Станишев водеха. Там имаше елементи на политически джихад. Станишев очевидно издевателстваше над Борисов, като му говореше отгоре, демонстрирайки висок социален произход.

- Залезът на БСП ли наблюдаваме в момента или партията ще възкръсне за нов живот след изборния погром?
- За да възкръсне нещо, то първо трябва да умре. А БСП е практически вечна. Просто стана объркване около ръководството, защото екипът на високия елит около Станишев отиде в други по-щастливи земи. Представете си: 13 години със Станишев и 14-ата - без Станишев. Колкото до членската маса на БСП, тя много отдавна умее да живее и без ръководството си и дори напук на него. Това е политическата стилистика на крайпътен бурен. Затова БСП няма нужда от възкръсване. А това, което може да помогне на БСП да внесе нов дух, е широка, истинска отчетно-изборна кампания, конгрес, на който да бъде не просто подменено ръководството, а по нов начин да се осмисли програмата на партията. А театрални изпълнения на тема - как ви мразя всичките, защото провалихте изборите, и как си подавам оставката, но при условие че ще ми я върнете в следващите 15 минути, са крайно неуместни, недостойни и нежелателни. Казвам това, защото се боя, че точно това ще бъде направено във всеки момент.

- Кое е най-логичното правителство за парламент от осем партии?
- Ще се запомни не правителството, а самият парламент. Разбира се, че има технологии, които да доведат България до още едни избори. Дори бихме се досетили и кой би ги желал. Но спокойното русло на развитието на българския политически живот е този парламент да направи дори няколко правителства. И тогава какво да бъде правителството, ще се решава не от природата на парламента, а от природата на задачите, които стоят пред политическата класа.
На първото начело сигурно ще бъде Бойко Борисов колкото и да не му се иска. Той сигурно си дава сметка, че ситуацията е хлъзгава, но вече е на терена и е късно да мисли. Това правителство трябва да изкара до другата пролет. То ще има подготвително-успокоителен характер.
Следващото правителство ще трябва да реши въпроса с \"Южен поток\" - да обяви, че такова нещо няма и никога няма да има. Същото правителство ще реши и друга важна геополитическа задача - с две ръце ще се обяви за шистовия газ в България. Освен това очаквам другата година на територията на Украйна да започне въоръжен конфликт. Идеята е сблъсък между САЩ и Русия, като не САЩ ще воюват, а работата ще бъде свършена с ръцете на атлантическите им съюзници тук на континента. И целта няма да е военна победа, а решително и завинаги скъсване на отношенията между Русия и ЕС. Общият обем на руско-европейските търговско-икономически отношения е около 450 млрд. евро годишно. Ако Русия бъде изхвърлена от този пазар, той ще стане чудесна зестра за замисленото американо-европейско трансатлантическо партньорство. Така че през пролетта - лятото на следващата година България ще трябва да доказва своята атлантическа вярност. И българският министър-председател ще трябва да изпрати в състава на натовския експедиционен корпус два санитарни взвода например. За да стане ясно, че ние хем воюваме, хем внимаваме да не разсърдим някого. Затова очаквам второто правителство да бъде военновременно.

- За какво говори фактът, че депутати се отцепват от партията, с чиято листа са избрани още преди Народното събрание да се конституира?
- За същото, за което говорихме досега. Действащите лица трябва да бъдат под контрол и да се намали свободата на лавиране при изграждане на коалиционното управление на България. Колкото са по-слаби, фрагментирани и шашардисани парламентарните групи, толкова по-лесно може да се сглоби послушно, управляемо управление.

- Трябва ли да има промени в Изборния кодекс и дали мажоритарният вот и задължителното гласуване ще решат проблемите на политическата система?
- С никакви технологически хитринки не може да се промени не много веселата политическа реалност. А тя е: блестяща победа на партията на негласувалите, политическата класа е дълбоко непредставителна. Българската политическа класа живее в свой собствен свят, тя се бои от народа си, общува си с намигания през главата на своите избиратели. Това е реалният проблем на българската политика. Днешната политическа върхушка на страната е минала срока на своята политическа валидност.

- Този проблем се решава с революции.
- Това са неща, които ние с вас не можем да променим, можем само да отчетем. Сюжетите с революциите не ги обичам. Има и друг път - появата на диктатор, но и за това не ми се ще да мисля.

ВИЗИТКА 

Валентин Вацев е роден на 1 август 1950 г. във Варна.
Завършил е Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски\".
До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП.
Съветник на бившия премиер Жан Виденов.
Преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски\" и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.


http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Валентин Вацев: През лятото може да започне война с цел - скъсване на отношенията Русия - ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди