изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:53 EEST
С ЧАС НАЗАД ВРЪЩАМЕ ЧАСОВНИКА ТАЗИ НЕДЕЛЯ    
Новини В 4:00 ч. сутринта на 26 октомври преместете часовниците си час назад. От 1997 година към лятно часово време се преминава в последната неделя на месец март всяка година в 03:00 часа, и тогава времето на часовниците се премества 1 час напред. Към зимно часово време се минава в последната неделя на месец октомври, когато в 04:00 часа часовниците се преместват с 1 час назад.

Зимното часово време е основно, т.е. ако нямаше смяна на времето, щеше да остане само то.

Адаптацията към зимното часово време настъпва по-рано, с намаляването на деня и ранното стъмване. Зимното часово време \\"измества\\" ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд.
За по-бързо адаптивните са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други - от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-къс ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина съпътстват приспособяването към зимния сезон.
Характерни за сезона са депресивните състояния. Сред неприятните симптоми са гадене, световъртеж, главоболие, дезориентиране, намаляване на апетита. Основната причина е нарушаването на нормалната продукция на хормона мелатонин.
За да се преодолеят трудностите, е добре да се увеличи физическото натоварване. Това осигурявало по-лесно заспиване. В този период е важно пълноценното хранене. Не трябва да се злоупотребява с алкохола и напитките с кофеин.
Организмът ще трябва да се адаптира допълнително и заради предстоящото захлаждане - през уикенда температурите чувствително падат надолу и се очаква да вали сняг.
119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

 


Сходни връзки

С ЧАС НАЗАД ВРЪЩАМЕ ЧАСОВНИКА ТАЗИ НЕДЕЛЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди