изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:48 EEST
Честит ден на бесарабските българи!    
Новини Уважаеми сънародници!

Честит ден на бесарабските българи. Честито на всички онези, които през годините, далече от Родината, пазят българския дух. 


Преди два века стотици български семейства се заселват в Бесарабия. Те създават новите си къщи, църкви и училища. Бесарабските българи, като Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Данаил Николаев, Иван Колев, Димитър Агура, Георги Сгурев участват във възстановяването на независима България след Освобождението й от турското робство.
Бесарабия през годините е под различни политически режими и въпреки това българите успяват да запазят силния дух и никога не забравят за България. Не можем да променим историята, но тя е изключителен урок за нашето бъдеще. Никога не трябва да забравяме кои сме и винаги гордо да продължаваме напред.
Поздравявам всички бесарабски българи с този празник. Нека този ден напомня, че сме потомъци на силен народ. Бъдете живи и здрави, а делата ви нека бъдат причина за гордост на нашите деца!

Честит празник!

С уважение,
   
Юрий Граматик

Президент на
Всеукраинската обществена организация 
„Конгрес на българите в Украйна“


*********************
На 29 октомври 1838 г. в Болград е осветен трипрестолният храм "Свето Преображение Господне" (15 октомври ст. ст.). В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски. Освещаването се извършва в присъствието на хиляди хора - домакини и гости от 82-те български колонии, а тържествата по този повод продължават четири дни. Тогава за пръв път зазвъняват петте големи камбани на новия храм. Тази част на Бесарабия е била в пределите на Руската империя, а българските преселници са имали статут на колонисти. Основните бежански вълни на масово преселване отвъд Дунава съвпадат с многобройните руско-турски военни конфликти и са мотивирани от руската протекционистична политика спрямо изселващото се население от поробена България. Така в края на 18-и и през 19-и век около 400 000 българи се преселват в княжествата Влашко, Молдова и Бесарабия. Съгласно дадените им права и привилегии, организират свои колонии, основават градовете Болград и Комрат, както и 64 села.

29 октомври - Ден на бесарабските българи
ОФИСЪТ НА АЛБЕНА В БОЛГРАД - БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА В БЕСАРАБИЯ
БОЛГРАД БЛАГОДАРИ НА ГЕН. ТОШЕВО ЗА ПОДКРЕПАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМА
ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДАРЯВА 10 000 ЕВРО ЗА ИЗГОРЯЛАТА ЦЪРКВА В БОЛГРАД
Изгоря уникална българска църква в Украйна
МОЯТ БЪЛГАРСКИ РОД


 


Сходни връзки

Честит ден на бесарабските българи! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди