изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:26 EEST
Младеж излиза с възглавница от дома си, намират го удавен в гьол    
НовиниНеразкрито убийство на 22-годишен младеж тревожи вече 9 месеца съгражданите му в Съединение. Хората са убедени, че извършителите се разхождат сред тях. Арестувани няма.

Живко Пенкин беше открит мъртъв на 4 март т.г. на градския стадион, който е само на 500 м от дома му. Според съдебномедицинската експертиза смъртта му е настъпила от удавяне в гьол, дълбок 10-15 см. Преди това обаче е бил жестоко удрян по главата.

Предполага се, че е загубил съзнание, паднал по очи в локвата и издъхнал. Намерил го пазачът на стадиона, който се обадил на полицията. Два месеца разследващите не разрешаваха на семейството на Живко да прибере трупа му.

“Погребахме го едва на 3 май в затворен ковчег”, плаче майка му Мариела. Тя видяла за последно жив сина си на 3 март вечерта. Тогава се върнал от Пловдив, където прекарал десетина дни. На родителите си обяснил, че бил при приятели. Семейството не се притеснило, тъй като и друг път го е правел. Освен това си имал и гадже в там.

Тогава по-големият му брат Атанас го докарал с колата вкъщи, тъй като Живко се оплакал, че няма пари. Час и половина след като се прибрал - около 23,30 ч, баща му Стоян чул някой да вика отвън. Надзърнал през прозореца и видял мъж с шапка на главата. Заради тъмнината не могъл да разгледа лицето му.

Живко излязъл по джапанки и с домашни дрехи - тениска и долнище на анцуг. Носел в ръка възглавница. Мобилния си телефон и цигарите оставил на масата.
Родителят видял как го бутат в спряла пред къщата кола, която потеглила със свистене на гуми. Сторило му се, че е мерцедес, и вътре има двама-трима души.

“По това време спях. Мъжът ми ме събуди, за да каже, че тръгва да търси Живко”, разказва Мариела. Тя също се разтревожила от среднощното изчезване на сина си. Майката признава, че той често се виждал със свои връстници вечер - излизали из Съединение или пък слушали музика в колите си, паркирани пред къщата на Пенкини.

Жената изпаднала в паника, когато забелязала, че Живко не е взел джиесема си. По думите  той винаги го носел със себе си - дори в тоалетната.
 

Мариела съзряла до къщата на комшиите паркирана кола. В нея били трима местни младежи. Тя е убедена, че те знаят с кого е тръгнал синът  й. Смята дори, че са били прикритие на хората, които са замъкнали Живко с първия автомобил.

Мъжът  й разговарял с трите момчета. “Ти сега да не ходиш да го издирваш?”, попитали го те. Бащата обикалял близо час по улиците на Съединение, но и така не открил Живко. На сутринта кметът Георги Руменов му съобщил зловещата новина. Родителят идентифицирал момчето след намирането му на градския стадион и забелязал, че по главата му има рани.

“Бях на работа, когато съпругът ми се обади, че е в полицията. Поръча да попитам шефа си дали ще ми даде 1000 лева заем. Веднага разбрах, че нещо лошо се е случило с Живко”, връща се към кошмарния спомен Мариела Пенкина.

Разследващите потвърждават съмненията, че синът й се е занимавал с пласиране на
наркотици. Майката подозира, че във възглавницата, с която е излязъл от дома си във фаталната вечер, е била скрита дрога. Нито възглавницата, нито джапанките на Живко са намерени. Основната версия на криминалистите е, че младежът е пребит заради неуредени сметки с дилъри.

“Какъвто и да е бил Живко, той ми е син. Не можеш да върнеш детето си в магазина като дефектна стока. Никой не заслужва такава мъчителна смърт като неговата”, казва Мариела Пенкина.

Тя признава, че Живко им е създавал проблеми. По думите  заради “келешлък” не завършил 8-и клас. Отказал да ходи на училище. Дори на брат си Атанас, с когото споделял, не разкрил каква е причината.

Останал с основно образование и започнал да помага на баща си в работата по двора.
Когато бил на 15 г., му открили тежък диабет. Вдигал такива стойности на кръвната захар, че смайвал лекарите. Няколко пъти на ден се налагало да си бие инсулин.
 

Майката смята, че проявите му на агресия са се дължали на болестта. Често избухвал и започвал да вика. В такива случаи излизал навън, за да му мине ядът.

Съседи казват, че често налитал да бие 83-годишната си баба Елена. Тя не отрича, че внукът  е вдигал ръка, но отдавна му е простила заради заболяването. “Не минава ден,
без да плача за него. Кръв ми е, боли ме”, обяснява старицата.

Майката на Живко допуска, че той може и да е пушил марихуана, но е категорична, че не се е инжектирал с хероин. “Ако беше така, при редовните изследвания, които му правеха, щеше да излезе наяве”, разсъждава Мариела.
 

Възмутена е от слуховете в Съединение, че Живко бил спечелил 100 хиляди лв. от продажба на наркотици. Семейството живее много скромно в неизмазана къща. Стоян Пенкин е пенсиониран миньор, а съпругата му е доячка. Другият им син Атанас живее заедно с тях. Дъщеря им е омъжена и е в отделно жилище.

Братът на Живко, както и бащата, са били подложени на детектор на лъжата. “Много пъти съм питала Атанас дали знае нещо повече, но винаги ми е отговарял, че всичко е казал на полицията. Други обяснения не ми дава”, твърди майката. Тя подозира, че Атанас крие нещо, тъй като младежът, с когото тръгнал Живко, извикал първо неговото име.

През полиграфа е минало още едно момче от Съединение. Според източник от разследването има младеж от града, който е отказал да бъде тестван на апарата.
“Проверихме брата и бащата на Живко, за да установим правдоподобността на някои данни”, беше лаконичен шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов.
 

Той добави, че по случая се работи активно, но все още няма заподозрени. Началникът на полицията отрича мащабната акция за наркотици, извършена в Съединение в края на март т. г., да е била свързана с неразкритото убийство на Пенкин.
 

Тогава над 200 служители на реда се изсипаха в града и паникьосаха местните жители. 26 мъже бяха арестувани, а прокуратурата повдигна обвинение срещу 13. След претърсването на десетки къщи бяха иззети 2 кг марихуана, незаконно оръжие, фалшива валута и лични документи. Къщата на Пенкини не е била в списъка с набелязаните адреси.

Майката на Живко обаче е убедена, че полицейската акция има връзка с разследването
за убийството на сина й. От съграждани чула, че униформените влизали и в дома на младежа, който не пожелал да мине на детектора на лъжата.

Прокурор Галина Андреева: Удар по главата го е зашеметил

“Живко Пенкин е бил ударен с тъп предмет по главата, който го е зашеметил. Паднал е по очи в локвата и се е удавил.” Това заяви пред “24 часа” наблюдаващият прокурор по делото Галина Андреева.

Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител за убийство. Обвинителката уточни, че освен раната на главата жертвата е имала и синини. Няма данни Пенкин да е употребявал наркотици, каквито са слуховете в Съединение.

Андреева потвърди, че 23-годишен младеж от града, чието име е следствена тайна, е отказал да мине на детектор на лъжата. По думите  бащата на Живко - Стоян, го е посочил за човека, в чиято кола се е качил синът му във фаталната нощ. До него криминалистите са стигнали не само по описание на родителя, но и по оперативна информация.

Въпросният младеж обаче отричал изобщо да е ходил до дома на Пенкини на 3 март вечерта. Той не е осъждан, но срещу него има няколко висящи производства за притежание на наркотици. Според полицаи, ангажирани със случая, подозрително е, че младежът не е пожелал да бъде тестван на детектора. Той е бил наясно, че резултатите от полиграфа не са доказателство в съда, и въпреки това категорично отказал да бъде проверен.

Криминалистите уверяват, че досъдебното производство по мистериозното убийство на Живко Пенкин не е спирало. Свидетелите са разпитани по няколко пъти, но няма нови данни, които да преобърнат насоката на разследването.

Основната версия си остава неуредени сметки за дрога. Разследващите отхвърлят хипотезата Живко да е бил ликвидиран заради любовна история.  http://www.24chasa.bg
 


Сходни връзки

Младеж излиза с възглавница от дома си, намират го удавен в гьол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди