изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:11 EEST
Стефан Софиянски: "Южен поток" ще тежи на съвестта на Борисов и Станишев    
Коментари Пропускът \"Южен поток\" е груба грешка и тя ще тежи най-много на съвестта на двама души - Бойко Борисов и Сергей Станишев. Това са хората, които провалиха този проект. Достатъчно е само да помислиш, дори не се налага да правиш дълги изчисления, за да осъзнаеш, че този газопровод е полезен за България.

Политиката на официална София и най-вече на родните политици към проекта за газопровод \"Южен поток\" е много непостоянна и дори в някаква степен безотговорна.

Нито Сергей Станишев за 4-те години като министър-председател /2005-2009/, нито Бойко Борисов за 3,5 години, които прекара на \"Дондуков\" 1 /лятото на 2009 – февруари 2013/ имаха ясното становище ще се прави ли \"Южен поток\" или не. За Пламен Орешарски въобще няма да говоря, защото той не разполагаше със собствената си позиция.

Тази тяхна нерешителност и страх от взимането на решение ни доведе до тежката ни зависимост от ЕС. Ако имахме собствена позиция и тя беше ясно изразена и мотивирана, нямаше въобще да има нужда от намесата на ЕС. Само ще припомня, че когато ситуацията около \"Южен поток\" стана напечена в края на пролетта и началото на лятото на тази година Орешарски изпрати документацията по проекта за газопровод да бъде проверена от Брюксел, вместо да поправи всичките си грешки и да продължи проекта.

Какво означава да не могат да се открият едни международни договори? Може ли да си бил премиер един мандат, през който да си се занимавал с газопровода \"Южен поток\", който е единственият стратегически проект на България, и поради нерешителността си да не вземеш никакво решение. И когато се завърнеш в премиерското кресло след година и половина отсъствие, да заявиш, че не можеш да откриеш договорите. Борисов е длъжен да намери собствените си документи. И тях ли някой ги е скрил?

Това, което наистина е странно в този случай, е, че ГЕРБ и Реформаторският блок доскоро изразяваха твърда позиция против \"Южен поток\", а сега изведнъж казват колко много губим. И това само в нашия съзнателен политически живот от последните няколко години.

Спомням си, че след моето управление като служебен министър-председател /19 февруари 1997 - 20 май 1997/, през което успяхме да решим газовите въпроси с \"Газпром\", включително да гарантираме транзита за трети страни през наша територия, дойдоха политици, които се противопоставяха на сътрудничеството с Москва. Тогава Русия взе решението да построи \"Син поток\" и България беше заобиколена. Сега наблюдаваме абсолютно същия случай заради липсата на каквато и да било позиция на българските политици.  bgnes.com
 


Сходни връзки

Стефан Софиянски: "Южен поток" ще тежи на съвестта на Борисов и Станишев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.51 секунди