изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:46 EEST
Лютото е като дрогата    
Любопитно Лютите чушки са сред любимите ястия на поколения българи. Оказва се, че родните сортове въобще не са така пикантни, както най-лютите по света. За справка - те дори са 4 пъти по-поносими, разказа ни един от спецовете по тази материя у нас Румян Теохаров. Той е бивш митничар. Запалил се по лютите чушки като хоби и оттогава доразвива познанията си постоянно.

Тези дни той си е поръчал семена от Австралия, за които се твърди, че са от най-лютите чушки в света. Той вече ги е получил и предстои да ги посади. Според класацията по лютост те са 1,5 млн. единици. За справка - нашите са едва между 250-300 хил. Лютостта пък се определя по скалата на Сковил. Тя е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.


Поръчаните от сайта чушки са дошли и чакат да бъдат посадени

"Сериозните сортове са над 1 млн. единици по тази скала. Затова и сега, когато ми дойдоха семената от чужбина, се оказа, че на тях има упътване как да бъдат посадени. При засаждане трябва да се използват специални ръкавици, тъй като, ако се пипнеш по лице или лигавица, ще се олютиш жестоко", разказа Теохаров.

На него му дошла идеята да си поръча от най-лютите чушки в света от негова близка, живееща в Австралия. Тя си набавяла семена за най-разнообразни видове домати от сайта "Pepper Joe's", който е американски и в него имало и доставка на семена за люти чушки. В сайта освен семена предлагали и съвети как да се отглеждат чушките, както и рецепти за екзотични сосове.

"Сортът от тези чушки е доразвиван, докато се получат най-лютите. През годините различни държави имаха претенциите за тази титла, сега в момента Каролина Рипър се води за най-лютия сорт. Тя е с 1,5 и 2 млн. единици. Те са много интересно изглеждащи чушки дори и на външен вид", обясни още той.

Не всеки обаче може да яде люто. Най-добре е преди да се пристъпи към това занимание, човек да провери с тест колко люто може да понесе. Най-добре е постепенно да се преминава от леко люти сортове, каквито са родните, към по-лютите. Извън лютивината всяка чушка си има строго определен вкус.

"Не съм опитвал още такова нещо, ще видим аз дали мога да издържа такава лютивина, като засея и успея да получа реколта от тези чушки. Гледах клипове по този повод и хората споделят, че в началото се усеща един богат вкус и после идва силната лютивина, малко по-късно", обяснява Теохаров.
Дори и най-лютите чушки могат да се ядат директно, макар че повечето пъти се използват като пикантна добавка към ястие или сос. За да се справи човек обаче, трябва да има сериозен праг на търпимост към лютото.

"Преди не ядях много люто, но полека-лека и това стана. На нашия пазар обаче има малко видове люти чушки - около десет вида само могат да се намерят. В София на едно място само намерих по-богат асортимент. Няма да е лошо да има магазин за подправки и екзотични семена. По принцип съм кулинар и ми се удава да готвя, и се събираме група приятели и с голямо удоволствие им приготвям ястия с люти чушки, те също обичат", разказва още Теохаров.

Той сподели с нас и няколко трика, които всеки, който обича или отглежда люти чушки, е добре да знае. Когато купувате и искате да сте сигурни, че ще ви продадат наистина пикантна стока, гледайте горната част на чушките. Оказва се, че родният сорт "Румънка" има специфично напукване в тази част. Дори и ако сте познавач, е най-добре продуктът просто да се опита, тъй като често чушките външно изглеждат еднакво.
Също така, когато садите чушки, не е добре до лютите да има и сладки, тъй като пчелите опрашват и един нормален сорт може да стане пикантен по този начин.
"Човек може да се научи да яде люто. Много хора казват, че действа малко като наркотик - искаш да опитваш все по-люто. Също така яденето на люти чушки е и полезно. В тях съдържанието на витамин С е повече от лимоните. Масово има теория, че който има язва, гастрит, не трябва да яде люто, а всъщност данни доказват точно обратното - лютото от чушката помага за оздравяване на такива проблеми", казва още той.


Катастрофа е, ако не сте свикнали

Опитването на страшно лютива чушка от човек, който предварително не е свикнал с лютото, може да е катастрофа.

"Резултатът ще е трагичен, ако се опита веднага чушката, която аз съм си поръчал например. Усещането ще бъде като изгаряне на цялата устна кухина, при много хора текат сълзи, имат усещане, че буквално са ги залели с вряла вода. Тук говорим за големи разлики в лютивината. Има например нации, които възприемат лютивината по различен начин. Тъй като съм живял в съюза, мога да кажа, че неща, които за нас са пикантни, поляците и руснаците ги възприемат като ужасно люти. При индийци и пакистанци е обратното и при тях лютото е част от кухнята. По този начин се предпазват от многото зарази от мръсна вода и топъл климат. Лютото е като естествена защита от вируси", разказва Теохаров.

Съвети

Ето и няколко съвета за ползата от лютото:

1. Най-лютите сортове могат да се използват като средство за борба с вредителите в градината вместо опасните за здравето пестициди. Капсацинът унищожава паразитите и не вреди на растенията.

2. Ако се олютите, не ползвайте хляб - пийте студено прясно мляко или яжте сладолед.

http://www.bgdnes.bg

Пиперките – ценна и здравословна храна

Измислиха 3 бонбона за отслабване

Защо унгарците са най-похотливата нация

Девствена диета ни вталява след празниците

Подправките могат и да лекуват

Полезни комбинации от храни

Отслабване според аюрведа с горчиви и лютиви храни

Ирландски учени откриха, че кърито пази от рак


 


Сходни връзки

Лютото е като дрогата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди