изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:11 EEST
ГЕРБ: ПРОДАЖБАТА НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА Е НАПЪЛНО ЗАКОННА    
ПолитикаПродажбата на контактната тролейбусна мрежа в Добрич е в рамките на нормативната уредба, заявиха на пресконференция от ПП ГЕРБ в Добрич. Участваха народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов, председателят на Общинския съвет Ангел Табаков и Божанка Вуцова, който бе председател на временната комисия към ОбС, занимавала се със съдбата на тролейбусния транспорт, и е председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент.

Като политически нападки и започнала кампания за местните избори през октомври 2015 г. определи областният лидер на партията Румен Иванов нападките, отправени от общински съветници от други политически партии по адрес на кмета Детелина Николова във връзка с продажбата на мрежата. Според него, атаките са абсолютно необосновани. Той припомни, че са правени експертизи необходим ли е тролейбусният транспорт за Добрич и възможна ли е издръжката му.
Божанка Вуцова припомни, че на сесия на ОбС през юли 2013 г. бе взето решение за промяна на транспортната схема на град Добрич. Съгласно това решение, от 1 юли 2014 г. транспортът в града се осъществява само с автобуси и автомобили. Това постави въпроса за съдбата на тролейбусен транспорт, тъй като не се предвиждаше използването повече на такива возила за превозване на пътници, припомни тя. И допълни, че от друга страна, предприятието „Тролейбусен транспорт“ е в изключително тежко финансово състояние. Това наложи създаване на временна комисия през септември 2013 г. На два пъти беше удължаван срокът за действие на комисията. „След всички дебати, коментари, поетапно в заседанията бяха вземани решения, които бяха привеждани в изпълнения. Едно от тях бе инвентаризация и оценка на кабелната тролейбусна мрежа в съответствие с действащата нормативна уредба. Съответно такава оценка бе предоставена. Въз основа на нея, комисията излезе с предложение на извъредната сесия тази година да се продаде контактната мрежа. Не само поради това, че вече няма доходи от този транспорт, а и защото поддържането й, без да има икономическа изгода от нея, струва на общината ежемесечно между 25 и 30 хиляди лева. Така че, продажбата на кабелната мрежа, не само по мое мнение, а и по мнението на повечето от членовете на комисията, бе неизбежно действие, което трябваше да предприеме общинска администрация“, обясни Божанка Вуцова. В изпълнение на решенията на ОбС до 30 ноември са заплащани необходимите суми от общината за поддържане на мрежата. Считано от 1 декември персоналът е освободен.  
Във връзка с процедурата по продажба та мрежата, в ОбС е взето решение, с което се дава съгласие Община Добрич да продаде контактната тролбейбусна мрежа. На кмета са възложени всички последващи действия по реализирането на това решение. Вуцова припомни, че, според наредба за разпореждане с общинската собственост, при неявяване на нито един кандидат на първи търг, се обявява втори търг, като кметът има право да намали цената до 30 %. В случая намалението е под този размер. Ако и на втория търг нямаше кандидати да закупят мрежата, наредбата дава възможност за още две намаления с по 10 %, но не повече от 50% от първоначалната тръжна стойност на актива. Според мен, е спазен редът, който ние сме обявили като общински съветници с наредбата, каза Вуцова. Според нея, всички останали коментари показват, или неправилно четене на нашия акт за разпореждане, или просто търсене на сензация.
Според Ангел Табаков, кметът изпълнява решенията на Общинския съвет и той не счита, че има отклонение от това. „В последно време виждаме, че има нагнетяване в тази посока от определени политически сили, което аз определям като негативен пиар по отношение на ПП ГЕРБ. Предстоят местни избори и много отрано някои от колегите започнаха да се подготвят и то с определен вид атаки и водене на предизборна борба, което мисля, че не е достойно“, заяви Табаков.
По повод твърденията, че оценката на контактната мрежа не е направена от лицензирана фирма, Божанка Вуцова заяви, че счита, че оценката е в рамките на нормативната уредба. По повод твърденията за свързаност на фирмата-оценител и фирмата-купувач тя посочи, че не може да се коментира кого купувачът ще посочи за неин представител не мога да коментирам.
Днес в Административния съд ще бъде гледано дело по повод решението на Общинския съвет за продажбата на контактната тролейбусна мрежа. По случая се извършва и проверка от Главна прокуратура.  НДТ

А. АТАНАСОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИТА

АТАКА ДАВА КМЕТА НА ДОБРИЧ НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

ПИТАТ ЗА НАМАЛЕНАТА ЦЕНА НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА

ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА ОТИВА ЗА СКРАП

КОМИСИЯ ЩЕ РАЗПРОДАВА СОБСТВЕНОСТТА НА „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ“

ВЪВ ФЕЙСБУК НЕДОУМЯВАТ ЗА ФАЛИТА НА "ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ"

ПРОДАВАТ НА ТЪРГ КОНТАКТНАТА ТРОЛЕЙБУСНА МРЕЖА

ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ В ДОБРИЧ

СОЦИАЛИЗМЪТ СИ ОТИВА: ЛИКВИДИРАТ „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ

ЕДНА ТРЕТА ОТ СЪСТАВА НА "ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ" Е В ПРЕСТОЙ/.

ОБЩИНАТА С НОВО ДРУЖЕСТВО - „ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”.

РЕШАВАТ СЪДБАТА НА ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ В ДОБРИЧ




 


Сходни връзки

ГЕРБ: ПРОДАЖБАТА НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА Е НАПЪЛНО ЗАКОННА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди