изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:40 EET
Как точно загина Сурталов, приятелят на Сертов    
По света Миналата седмица покрай изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов се заговори за една катастрофа отпреди месец и половина, в която загина бившият кмет на Крапец Александър Сурталов, приятел на Сертов.

От една страна, стана ясно, че колата “Опел Астра”, с която е пътувал Петко Сертов, е на Теодора Кондова, която е племенница на Александър Сурталов.

От друга страна, по информация на журналистката Маргарита Михнева инцидентът със смъртта на Александър Сурталов не е случаен, а е инсценировка.

Катастрофата се е случила около 20 ч на 31 октомври на 500 метра от шабленското село Ваклино по посока разклона на Крапец, където екскметът има къща. Загиват Сурталов и 30-годишният Васелин Иванов от с. Граничар - водачът на фолксвагена, с който двамата се возили.
 

Шофьорът е бил пиян, заявиха за “24 часа” ден след ужасяващата катастрофа разследващи от Добрич.

“Катастрофата е станала на мостчето, на 500 метра след Ваклино, след като двете гуми на колата попадат на чакъла на банкета и тя занася. Следва фатален удар в дърво, след което и шофьорът Васелин Иванов, и Сурталов загиват на място. Сашо стоя 2 години кмет, всички го обичаха, но накрая сам се отказа, много свестен човек беше”, свидетелства сегашният кмет на Крапец Димитър Марчев.
 

По-важен свидетел е като че ли кметът на Дуранкулак Зюмбюл Медарев, защото Васелин и Сурталов са пили в неговото село, преди да се качат на колата и да загинат.

“Този Васелин беше взел барчето над ресторанта в нармага на центъра. Мина цяла година обаче, нищо не направи, използваше го за място за разпивки, малко тъмна история. Суртала се бе свързал с Васелин, който е от съседното село Граничар, да му върши някаква работа по изборите. Поводът да се запият е, че наскоро Суртала продал една от колите си и Васелин все го врънкал да почерпи. Двамата са били с 4 промила алкохол и са карали със 170 километра в час на смрачаване”, каза Медарев, според когото версията “убийство” е глупост.

За инцидента с побой над Сурталов отпреди три години Медарев смята, че бившият му колега е бил бит, защото в един момент дължал пари на някого. “Суртала раздаваше пари наляво и надясно и в един момент ги свършваше, естествено е. Вярно, че имаше съдружник, с когото строяха апартаменти в Банско, и че изкара пари оттам”, каза още Медарев.

Какъв беше като кмет? “Веднага да дойде журналист! Бетонират тракийската могила към Крапец!”, заяви преди 6 години отривисто в телефонната слушалка тогавашният кмет на Крапец Александър Сурталов.

Той чака в нещо като кръчма, пристройка към магазина на мегдана, и първата му работа е да поръча по две уискита. Започва да говори на какви ли не теми, преди да стане дума за това как предната вечер един от мобилните ни оператори започнал да бетонира тракийска могила до пътя Шабла - Дуранкулак.

“Аз създадох “Мултигруп”. Аз внесох първия контейнер с “Марлборо” от Швейцария след 1989-а. Аз строя комплекс от апартаменти в Банско”, казва селският кмет. Още по-сюрреалистично звучи твърдението му, че е кмет от ДПС, след като в Крапец няма нито един мюсюлманин, турчин или циганин.

“Докарайте джипа ми”, нарежда строго Сурталов. Започва едно возене из Крапец, из околностите, с демонстрация на парктроници, климатици и още куп екстри. Джипът спира пред ремонтиращото се кметство. Тук, в мазето ще има фитнес център и бар, заявява Суртала, както го наричат селяните.
 

После джипът спира пред ремонтиращата се църква. След това колата започва да криволичи по разбитите улици, на които вече се виждат едни от първите красиви къщи за гости.

Сурталов вижда поредната бабичка зад оградата и спира. Скача от колата и отива при нея, вади 20 или 50 лева и я кара да ги вземе. Жената се опъва, казва, че няма нужда, но кметът настоява. Идва Коледа, казва той, и бабичката няма как да откаже - приема парите с усмивка.

Когато колата спира пред рибарските бунгала, рибарите, които чистят мрежите, също се усмихват при срещата с кмета си. Очакването, че тези сурови мъже ще го изгледат с подозрение, не се оправдава.

Суртала им обяснява как ще раздаде по 300 квадратни метра земя около всяка шперплатова къщичка и как тук ще се издигне най-модерното рибарско селище с парите, които той ще намери. Вместо недоверие някой носи пълна торба с половинметрови попчета за кмета.

След 2 години кметуване обаче Александър Сурталов напуска поста си. През 2011 г. той е пребит от група младежи във Варна, където всъщност живее и има фирма и офис. По това време е кандидат за общински съветник от ДПС в Шабла. Кметът напуска и ДПС и изведнъж се озовава на престижния пост на заместник-председател на Партията на зелените.

“Тук си е Суртала, добре е”, казаха дни преди да загине селяни от Крапец, казаха го без никакво съмнение. Малко преди това обаче той отново е излязъл на политическата сцена като кандидат-депутат от новата си партия.

“Суртала беше наше момче, фен на рока, идваше редовно на фестивалите ни. Даже е помагал финансово, когато е имало нужда, голям образ беше. Помагаше на децата на отец Иван от Нови хан, осигуряваше им безплатно море и им правеше дарения”, заяви веднага след трагичната катастрофа край Ваклино кметът на Каварна Цонко Цонев.
 

В този момент обаче никой не прави връзка на оказалия се най-известен селски кмет с ексшефа на ДАНС Петко Сертов.

 “Да, виждал съм го и със Сертов, и с племенницата му заедно”, призна негов приятел пред “24 часа”, след като се появиха първите твърдения, че Сашо Суртала е убит.
Изведнъж става ясно, че екскметът е агент Иванов от бившето Първо главно управление на Държавна сигурност.

 “Сурталов работеше предимно с агентурата ни извън България. Вярно е, че баща му беше последният представител на страната ни в СИВ”, обясни негов бивш колега разузнавач, пожелал анонимност. Но и бившите агенти не могат да кажат къде се е
набъркал Сурталов, какво е правил в последно време, за да иска някой смъртта му.

Сурталов остави съпруга Снежана, която работи във фирма във Варна, и двама синове. Големият е студент в София, а малкият е още ученик.  http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Как точно загина Сурталов, приятелят на Сертов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди