изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:47 EET
Русия и Китай могат да сринат западната икономика    
Коментари „2015 г. може да стане преломна за международния баланса на силите, целият свят ще наблюдава да развитието на геополитическия алианс между Русия и Китай, в чиито ръце се намира бъдещето на световната политика”. Такова мнение изрази в своя блог политологът и икономист Пол Крейг Робъртс,бивш съветник в администрацията на президента Роналд Рейгън.

„2015-та ще бъде много добра година, ако Русия и Китай предприемат далновидни икономически мерки. Изглежда, че планът на Москва е да намери допирни стратегически и икономически точки с азиатските държави, пренебрегвайки провокациите от страна на Запада", констатира Робъртс.

„Реализацията на такава политика е рационална и е много перспективна в контекста на международните отношения, защото "всички козове са в ръцете на Москва и Пекин, а не във Вашингтон", твърди политологът.

Икономистът отбелязва, че Пекин и Москва са заинтересовани от развитието не само на политически, но и на финансови проекти, защото западните финансови пазари се базират на „манипулациите", а не на фундаменталните икономически показатели на играчите.

За Пол Крейг Робъртс „далновидните икономически мерки" са развитието на алтернативни на SWIFT системи за финансови транзакции, създаване на национални платежни системи, учредяването на Банката за развитие на БРИКС, посочва БГНЕС. Според него тези мерки ще девалвират долара, а също валутите, поддържащи неговата стойност. Икономическите усилия на Русия и Китай не само могат да дадат тласък на собственото им промишлено развитие, но и да направят нефункционална западната икономическа система.

Понеже Вашингтон и Брюксел провеждат „икономическа атака" срещу Москва, пише още американският икономист, Русия може да заяви, че Западът я лишава от възможността да изплаща дълговете към европейските банки и подкопава икономиката й. Това ще нанесе значителни щети на недокапитализираните банки в Европа. Нещо повече, като лост за натиск руската държава има право да откаже газ на страните-членки на НАТО, което на свой ред ще доведе до колапс на европейската промишленост, растеж на безработицата и банкрути.

„Руската и китайската държави осъзнават опасността, която амбициите на Вашингтон носят за суверенитета им...Съюзът на Мечката и Дракона свежда до нула мечтата на неоконсерваторите за „хилядолетна американска хегемония", пише още Робъртс.  http://novini.cc

 


Сходни връзки

Русия и Китай могат да сринат западната икономика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди