изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:46 EET
Иван Йорданов извади Светия кръст от морето в Каварна    
Общество

И тази година на Йордановден, спазвайки традицията, смелчаги се хвърлиха за Светия кръст в студените морски води на Каварна. Най-бърз сред плувците се оказа 25-годишният Иван Йорданов .

PN 004-15 6.01.2015 КАВАРНА: И тази година на Йордановден, спазвайки традицията, смелчаги се хвърлиха за Светия кръст в студените морски води на Каварна. Най-бърз сред плувците се оказа 25-годишният Иван Йорданов .  PN 003-15 6.01.2015 КАВАРНА: И тази година на Йордановден, спазвайки традицията, смелчаги се хвърлиха за Светия кръст в студените морски води на Каварна. Най-бърз сред плувците се оказа 25-годишният Иван Йорданов .



Той сподели, че е „горд със себе си и си пожела здраве през цялата година, защото вярва, че скачането в ледените води го пази от болести”. Момчето скача за кръста от 2012 година, а го спасява за втора. Първенецът получи 300 лева и рекламни материали на общината, връчени му от кмета на Каварна – Цонко Цонев.

В залива Болата, край село Българево също бе спазен ритуала и традиционното честване на Богоявление, а Светият кръст беше хванат от Живко Илиев.

ЗА 12-и ПЪТ ХВЪРЛЯТ КРЪСТА В МОРЕТО

 

За 12-а поред година в Каварна ще бъде отбелязан с ритуал  големият християнски празник Богоявление, съобщават от морското кметство. Празникът е известен още и като Йордановден и е един от най-почитаните зимни празници. Отец Василий ще отслужи Богоявленски водосвет, след което ще бъде хвърлен ритуално Светия кръст. Първенецът, извадил кръста от морето, ще получи парична награда. По традиция ритуалът ще се проведе на Втора буна от 11.00 часа. И тази година община Каварна организира безплатен транспорт за гражданите, които искат да се придвижат до морската зона. Автобусът тръгва в 10.30 часа от паркинга в близост до храм „Свето Успение Богородично”. НДТ

 

21 – годишният Иван Йорданов извади кръста от морето в Каварна

23-ГОДИШЕН СТУДЕНТ ИЗВАДИ КРЪСТА В БАЛЧИК

Масов бой за Богоявленския кръст

ОТ АЛБЕНА ДО ШАБЛА ХВЪРЛЯТ КРЪСТА В МОРЕТО

 

 


Сходни връзки

Иван Йорданов извади Светия кръст от морето в Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди