изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:23 EET
БЕЗНАКАЗАНА ЦИГАНИЯ-ПЕДОФИЛИЯ: 12-годишна роди близнаци, загуби едното бебе    
Новини170 случая на малолетни и непълнолетни момичета, които съжителстват на семейни начала и са забременели, са регистрирани през последната година в Отдела за закрила на детето в Пловдив. 90 на сто от тях са в Столипиново. Най-често двойките са вдигнали сватба, както повелява традицията, но на практика нямат граждански брак. Заради крехката им възраст съжителството обикновено води до ранни рискови бременности или множество аборти.

Напускането на училище и липсата на образование пък не дава възможност на младите семейства да се издържат сами и те заживяват от социални помощи.

Информацията за тях постъпва от личните лекари, родилните отделения или от училище, където пък тревога бият класни ръководители и съседи, обясни пред "Марица" шефката на Отдела за закрила на детето Маргарита Учкунова. Тъй като съжителството с малолетни и непълнолетни е незаконно, за всяка невръстна булка социалните сезират прокуратурата и отиват на проверка на място в дома на жениха. Обясняваме, че девойката трябва да се върне при своите родители, но няма кой да ни послуша, разказа Учкунова.

Прокуратурата също ни връща информация, че няма основания да се повдигнат обвинения за престъпление, защото тези съжителства са плод на местни традиции в общността, добави шефката на ОЗД. Така единствената реакция се оказват направленията за ползване на социална услуга, които важат 6 месеца и най-често препращат младите невести и родилки в Центъра за социална подкрепа „Столипиново”.

Най-драстичният случай напоследък там е 12-годишно момиче от Столипиново, което пристанало на момче от махалата. Преди два месеца девойката родила близнаци. Заради крехката си възраст изкарала тежка и проблемна бременност и двете деца се появили на бял свят преждевременно в седмия месец, като всяко тежало под килограм. Наложило се близначетата да останат дълго време в кувьоз в болницата и лекарите положили много усилия да ги спасят, но едното починало. Майката се прибрала с другото дете у свекървата, която е едва на 30 години, и сега помага в отглеждането.

Тези момичета нямат право да сключат брак на тази възраст. Съветваме ги да направят това след навършването на 16 г., когато това е възможно със съгласието на родителите, казва управителката на Центъра за социална подкрепа „Столипиново” Христина Сотирова. Даже и тогава обаче рядко двойките подписват официално, понеже оставайки самотни майки по документи, жените имат право на допълнителна помощ от държавата и по-ниски такси в ясли и детски градини.  http://www.blitz.bg

БЕЗНАКАЗАНА ЦИГАНИЯ: Рекорд: 12-годишна стана майка, бабата на 25
 


Сходни връзки

БЕЗНАКАЗАНА ЦИГАНИЯ-ПЕДОФИЛИЯ: 12-годишна роди близнаци, загуби едното бебе | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди