изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:20 EEST
Вижте кои са най-богатите във властта    
Новини 12 души, между които депутати, евродепутати, министри и президент са официалните милионери във властта. Според декларациите им до Сметната палата повечето от тях са натрупали богатството си, преди да влязат във властта. Най-често от бизнес, а някои като адвокати или финансови посредници.

Освен тях обаче има още поне 30 души, които са много състоятелни, но обществото малко знае за състоянието им. Те са прехвърлили фирмите на роднини и подставени лица, банковите сметки на жените и децата си и карат суперскъпи коли, взети от приятели назаем, пише "168 часа".

В много голяма степен имотното им състояние е причина да влязат в листите на партиите като хора с авторитет и способности. Ако се съди по собственоръчно подписаните от тях декларации, рядко политиката е повод за подобряване на притежаваните от тях имоти и банкови влогове.

Най-състоятелният депутат и в сегашното, и в предишното Народно събрание е Веселин Пенев от ДПС. Той има около 3 млн. лв. в банки, 30 имота в София, Пловдив, Асеновград и 23 ниви в Пловдивско.

Народният представител има изключително интересен бизнес преди политиката - търговия с молекули. Инвестицията във всяка една от тях е между 10 и 100 млн. долара. Пенев участва в този бизнес с компания от Израел. Концернът работи в 120 държави и всяка година инвестира десетки милиони в развойна и научна дейност.

След Веселин Пенев се нареждат лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и министърът на културата Вежди Рашидов. Бившият журналист е посочил, че има 2,66 млн. лв. Той подава декларация в качеството си на евродепутат. Според него парите са спестени от мениджърските му възнаграждания в последните 10 г., когато беше шеф на ТВ7.

Почти същата сума притежава и министърът на културата Вежди Рашидов. Той има влогове от 2,6 млн. лв. във фалиралата КТБ
"Всички знаят как съм изкарал тези пари - със скулптури и картини. Има хора, за които не се знае какъв е произходът на средствата им, но за мен всичко е прозрачно", обича да казва Рашидов. Участието му във властта не е променило материалното му състояние - нито когато беше министър в първия мандат от 2009 до 2013 г., нито след това, когато стана депутат.

От предишната си професия е придобил състоянието си заместник-председателят на Народното събрание от БДЦ Явор Хайтов. Той е декларирал 1,6 млн. лв. в банки, които притежават двамата с жена си, както и имоти за над 300 хиляди лв. в София, Несебър, гори във Варненско и ниви в Русенско.

Хайтов беше заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов като част от квотата на коалиционните партньори от БЗНС на Анастасия Мозер.

След 2001 г. Хайтов става адвокат и според тогавашни негови интервюта първите му клиенти са "едни от сериозните спонсори на Негово Величество - двама братя от революционен подбалкански град", но не уточнява кои са те. Хайтов бе оторизиран да
представлява Васил Божков в ЦСКА, докато бизнесменът беше собственик на клуба. В същия период работеше и за някои от големите му фирми.

Явор Хайтов е бил представител на "Ремонтно-възстановително предприятие "Кьоне" АД, което е към "Железопътна инфраструктура". Управлявал е "Инфра холдинг", чийто капитал е 58 млн. лв. и е свързан с "Нове холдинг" на Васил Божков. Участието на Явор Хайтов в бизнеса продължава в старозагорските "Бисер олива" с капитал от 7 млн. лв. и "Градус 3" АД.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Вижте кои са най-богатите във властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди