изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:09 EEST
Шиитите свалиха правителството в Йемен    
По света Правителството на Йемен подаде оставка пред президента Абд Рабу Мансур Хади след двудневната обсада на премиера от шиитска милиция. Това съобщава АФП, позовавайки се на правителствен източник.

„Воденото от Халид Баха правителство предаде своята оставка на държавния глава”, казва източникът.

Шиитската милиция, която контролира по-голямата част от столицата Сана от септември насам, откри огън по конвоя на Баха в понеделник и след това постави под обсада резиденцията му, позволявайки му да я напусне едва в сряда.

След началото на кризата президентът на страната Абд Рабу Мансур Хади се опита да преговаря с шиитите. Той прие четирите искания, отправени от лидер на шиитската милиция Абд ал Малик ал Хуси за стабилизиране на ситуацията в страната.

Президентът Абд Рабу Мансур Хади също подаде оставка, след като шиитска милиция не изпълни споразумението да се изтегли от президентския дворец, съобщи съветника Султан ал Атвани. Друг президентски съветник потвърди, че Хади, ключов съюзник на САЩ в борбата с „Ал Кайда”, се е оттеглил от поста.

Скоро след новината за оставката на Хади, официален източник обяви, че парламентът на Йемен не я е приел.

Сред исканията на бунтовниците бяха поправки в конституцията, отстраняване на всички спорни елементи в документа, прилагане на резултатите от Конгреса за национален диалог и решаване на проблемите със сигурността в провинция Мариб, където действат членове на „Ал Кайда”.

Шиитските мюсюлмани винаги са се чувствали пренебрегнати в доминираната от сунити страна. Те обсадиха президентския дворец във вторник и похитиха служител в администрацията на държавния глава. За самия Абд Рабу Мансур Хади те твърдяха, че няма проблем да излезе, ако иска.

Хаосът в Йемен предизвиква тревоги далеч отвъд границите на страната, съобщава Си Ен Ен. За САЩ и нейните съюзници правителството на страната е ключов партньор в борбата срещу "Ал Кайда" на Арабския полуостров - групировката, чийто йеменски клон се смята за отговорен за атаката стещу списание "Шерли Ебдо".  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Шиитите свалиха правителството в Йемен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди