изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:38 EEST
ПЪЛНА ЕВАКУАЦИЯ ДНЕС И ЗА ОДРИНЦИ    
Новини

За първи път от изграждането на язовир Одринци, водоемът се изпуска

Опасността язовир „Одринци” да прелее наложи днес да се вземат спешни мерки за неговото аварийно изпускане и евакуация на живеещите в селата, които могат да бъдат наводнени. Казусът бе обсъждан на среща на областния управител д-р Маргарита Новоселска с кметовете на общините Добрич и Добричка и началниците на институции, които имат касателство към ситуацията. „Язовирът е под постоянно наблюдение“, обясниха от "Напоителни системи". През нощта водните количества, които са се стичали към него са достигали до 58 кубически метра в секунда, след което са намалели.





Днес продължаваше контролираното му изпускане.
През деня от МВР съобщиха, че той се изпуска с дебит от 120-150 л/сек. и по обяд разполагаше със свободен обем от 5 400 000 куб.м. Очакваше се съоръжението да прелее в рамките на 24 часа. Затова бе взето решение за евакуация на жителите от селата Одринци и Долина.  От „Напоителни системи“ съобщиха, че след като започне аварийно източване на язовира, дебитът ще е 5 куб. м/сек. При това водата ще се оттече по протежението на реката към язовир Златия 1, чиято стена ще бъде прокопана и водата ще отива към язовир Златия -2. Оттам следва по дерето на суха река към язовир Оногур. Със заповед на кмета на Община Добричка Петко Петков от 12 часа вчера в бедствено положение са още четири села - Карапелит, Генерал Колево, Одринци и Долина. Причината за заповедта бяха наводнението там  след проливните дъждове и образувалите се големи водни потоци, както и получено предупреждение от областния управител за аварийно изпускане на язовир Одринци, което крие опасност от наводняване на селата Одринци и Долина, се посочва още в заповедта на кмета. Със заповедта бе разпоредена евакуация на цялото или част от населението на селата Одринци и Долина, а кметовете и кметските наместници на Карапелит и Генерал Колево - да предприемат защитни мерки за населението. При необходимост, те трябва да оповестят населението за опасност от наводнение на жилищни и стопански постройки, и да организират евакуацията на хората и животните от населените места.


Припомняме, че от 10 ч. в неделя бедствено положение е обявено в други девет села от Община Добричка.

Екип на НДТ посети селата Одринци, Долина и Владимирово вчера следобед. В 14 часа получихме разпореждане от община Добричка в Одринци да бъдат евакуирани живеещите във всички къщи от дясно на пътя от Добрич за Вълчи дол, каза за НДТ кметът Димитър Минев. По изготвен списък на кметството ставаше дума за около 55 души от около 30 къщи. Голяма част от хората имат жилища и в Добрич, други ще се преместят в домовете на свои близки в по-горната част на селото, обясни кметът. Част от къщите пък са необитаеми. Никога не се е случвало такова нещо в Одринци, каза Минев.

В 13 часа се обади кметът Петко Петков, а зам.-кметът Дико Иванов дойде на място, разказа кметът на Долина Калинка Христова. В селото вчера трябваше да бъде извършена евакуация на всички 134 жители – 57 мъже, 60 жени и 17 деца, от 98 постоянно обитаеми къщи. Кметицата е изградила щаб от седем мъже, ръководен от нея. Вчера са обиколени няколко пъти всички къщи и хората са информирани за необходимостта от евакуация. Предупредени са и собствениците на три овцеферми с по около 50-60 овце и на кравеферма с 40 крави – да изкарат животните си на високата част над селото. За същото са предупредени и кооперацията и арендаторите, които имат инвентар. В крайна сметка по-голямата част от хората в Долина бяха прибрани от свои близки в Добрич. 17 души решиха да прекарат нощта на баира. 15 души отказаха писмено да бъдат евакуирани. Щабът ще дежури цяла вечер в кметството, каза за НДТ Калинка Христова.

За бедстващите жители на Долина община Добричка осигури условия за временно настаняване във Владимирово. Можем да приютим 120 души, каза кметът на селото Вълчо Вълчев. Подготвени бяха четири помещения в училището, по едно в читалището и пенсионерския клуб, както и стая в детската градина – за майки с малки деца. Навсякъде има отопление санитарни възли, цяла нощ лекарят ще е тук, каза Вълчев. От настаняване във Владимирово се възползваха обаче само 7 жители на Долина. Следобед те бяха извозени с осигурен от община Добричка транспорт.

В края на работния ден след поредно заседание на Междуведомствената комисия областният управител д-р Маргарита Новоселска заяви, че рано тази сутринта ще се извърши пълна евакуация и на жителите на село Одринци, което бе евакуирано частично вчера. "Положението е изключително критично. Трябва да се увеличи изпускането на количества вода от язовира, за да бъдат осигурени обеми. По данни на наблюдаващите го в него влизат по 400 кубика. Тази вечер /б.а. - снощи/ ще се започне отначало с изпускането на по 2 кубика вода в секунда, като през нощта ще се увеличи на 5 куб. в секунда. Надяваме се да имаме 20 часа, за да успеем да спасим хората. През деня ще бъде осигурен и самолет, който да облети района и да проследи патя на водата, за да може да бъде преценена ситуацията и как да се реагира" - сподели д-р Новоселска. Тя се обръща с призив към жителите на Добрич, да се отзоват в тази тежка ситуация и да помогнат на близки и познати от застрашените от наводнение села, с цел запазване на сигурността на техния живот. Създадена е организация, съвместно с местните власти, за опазване и на имуществото на гражданите. НДТ

ОБСТАНОВКАТА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ ТАЗИ ВЕЧЕР СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА

Сапьори взривяват дигата на язовир "Цонево"

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ОБЯВЕНО В ЧАСТ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА

Бойко Борисов: Призовавам жителите на населените места по поречието на река Луда Камчия да имат готовност за евакуация

ЕВАКУИРАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ДОЛИНА И ЧАСТ ОТ ОДРИНЦИ

СТАВА СТРАШНО ВЪВ ВИЛНАТА ЗОНА ДО "ЗЛАТНАТА РИБКА"

Евакуират жителите на Долина във Владимирово

Очаква се заповед за евакуация на село Одринци заради язовира

Актуална пътна обстановка към 10.00 часа

Не пътувайте по тези пътища във Варненско!

Нова приливна вълна връхлетя Долно Езерово

Актуална инфромация за ситуацията в Добрич към 18.00 часа

Обявиха бедствено положение в община Добричка

Извадиха телцето на малкия Георги от река „Злинска”

Ужас! Придошла река погълна баща и син

Томислав Дончев за нова трагедия: Мъж и жена са паднали в реката край Девин

Паднало дърво уби жена в кола

 

 


Сходни връзки

ПЪЛНА ЕВАКУАЦИЯ ДНЕС И ЗА ОДРИНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди