изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:10 EEST
Стефан Йонков: Боливуд ще доведе у нас богати индийски туристи    
Интервюта Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Индия, пред "Труд":

- Г-н Йонков, какви възможности има за българския бизнес в Индия?
- Възможностите са неизчерпаеми. България е дългогодишно наложен доставчик на военна продукция за Индия. Като нови сектори с голям потенциал за успешни партньорства могат да бъдат посочени информационните технологии и туризмът.

- Инвестициите от Индия у нас от 2010 г. насам рязко намаляват. Защо?
- Официалната статистика много често не отчита коректно индийските инвестиции в България и реализирания българския износ за Индия.

Първо - защото износът на военна продукция не присъства в официалната статистика, второ - защото голяма част от износа минава през трети страни, с които Индия има сключени споразумения за свободна търговия. Наред с това индийските инвестиции се осъществяват в значителна степен чрез дъщерни дружества на индийски компании, регистрирани в трети страни като Обединените арабски емирства, Сингапур, Великобритания и други, и статистиката ги отчита като инвестиции от тези страни, а не директно от Индия.

Всъщност индийските инвестиции се развиват много добре. Ето и няколко примера - компанията Sutherland Global Services през 2013-2014 г. разшири своята дейност у нас и откри нови 450 работни места в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси. Друг успешен пример е компанията „Елдър фармасютикълс", която придоби съществуваща българска фармацевтична компания и развива успешно своята дейност в България. Namdhari Seeds произвежда у нас земеделска продукция и я изнася за целия Европейски съюз. Cinegrand разкри киносалони в София и Бургас.

В процес на реализация са и две нови големи инвестиции: едната в областта на аутсорсинг на бизнес процесите в сферата на травел индустрията и една в сферата на металургията, като индийска компания планира да придобие съществуващо предприятие за арматурно желязо край Пловдив.

- Кои български компании са успели да стъпят на индийския пазар?
- „Кинтекс" работи там повече от 40 години и има изградено име и позиции. „Арсенал" също е добре наложен и е в процес по разкриване на собствен представителен офис в Делхи. „Екстрийм броудбенд сървисиз" е българска компания, която работи в сферата на интернет технологиите и развива свой мащабен проект там.

Други две успешни компании са „Хювефарма", която инвестира край Пуне в завод за ветеринарни продукти, както и българо-индийският джойнтвенчър „Прайм стар петролиум енд инфрастръкчър", който изгради само за 9 месеца модерен опаковъчен завод за битум, обслужващ индийския мастодонт „Хиндустан Петролиум" и ще бъде негов подизпълнител за повече от 10 години.

- Какви особености трябва да знаят българските фирми, решили да влагат парите си в Индия?
- Основното е, че индийците работят на базата на прекия контакт. Нашите бизнесмени често очакват да осъществят връзка с колеги от Индия по дистанционен начин чрез имейл или телефонен разговор и да предизвикат интерес, но това на практика не води до резултати.

Искат се много повече усилия и командировки до Индия. Необходимост е българските предприемачи да осъществяват директни срещи на място в Индия. Затова препоръчвам, когато имат възможност, да се включват в българските делегации, посещаващи Индия.

Друга особеност е продължителността на процесите в Индия. Необходимо е повече време за създаването и изграждането на контакти и доверие. В Индия нищо не става мигновено, мащабите са големи, нужно е време и постоянни целенасочени усилия с вяра в бъдещите успехи.

- Като оставим настрани големия пазар, евтината работна ръка ли е основното предимство на Индия, което може да привлече българските инвеститори?
- Не бихме могли да оставим настрани големия пазар, защото когато говорим за Индия, той винаги е основното предимство. По отношение на работната ръка можем да кажем, че индийците се отличават с голям брой висококвалифицирани IT специалисти, чието заплащане е наистина по-ниско в сравнение с останалия свят.

- А какви са плюсовете на България за привличане на индийски инвеститори?
- Страната ни е атрактивна дестинация като врата на индийския бизнес към общия пазар на ЕС, защото за индийците винаги е от първостепенно значение умното разпределение на разходите и постигането на най-добрите възможни условия.

Важно е общите разходи за правене на бизнес да са минимални, важна е цената на труда, важни са ниските данъци, важна е цената на наемите на офисните площи, а те са най-добри у нас в сравнение с целия ЕС. Голямо предимство за нас е бързото спрямо техните очаквания административно обслужване.

Регистрацията на компания в Индия отнема месеци, а в България този процес е въпрос на дни. Затова индийците са впечатлени от лекотата на правене на бизнес в нашата страна.

- През миналата година индийските туристи у нас се увеличават, ще продължи ли тази тенденция?
- От 2013 г. стартирахме инициатива по налагане на дестинация България за първи път в Индия. Това включваше активна кампания в медиите, участие на туристически изложения, организиране на опознавателни обиколки на индийски туроператори и журналисти. Резултатите не закъсняха - през 2013 г. имаме около 15% ръст на индийски туристи, през 2014 г. той става вече над 60%.

За първи път в историята на отношенията между България и Индия имаме организирани туристически групи от корпоративни туристи, които пътуват в чужди страни, като социална придобивка от техния работодател. Освен това за първи път през 2014 г. бяха заснети три индийски филма у нас, сред които и един от най-високобюджетните, което е катализатор в Индия за успешна национална реклама на държавата ни.

- Какъв тип са туристите, които идват в България - от средната класа или от по-високата?
- Винаги са представители на високата средна класа с много добра платежоспособност. Интересна черта от профила на индийския турист, пътуващ на далечни дестинации, е, че той не пести средства и харчи много за прекарване на ваканцията си в луксозни хотели, за добри ресторанти и за шопинг.

За последното причината е ясна - индийците вътрешно са убедени, че като пазаруват зад граница и си купят нещо от Европа, то е истинско, стойностно и оригинално. За привличането на индийски туристи голяма роля играе Боливуд.

В Индия Боливуд е религия и всички, гледали новоизлезлите филми, започват да следват локациите, където са заснети тези филми. За първи път през 70-те години известният индийски продуцент Яш Чопра започва да снима боливудски филми извън Индия - в Швейцария, и страната се превръща в далечна дестинация номер 1 за туризъм на индийците .

Всички искат да посетят местата, където е заснет техният любим филм. По този успешен пример подходи преди време и испанският туристически борд, като спонсорира заснемането на индийски филм в Испания.

Това доведе до създаването на регулярен ежемесечен пътникопоток към испанските забележителности на около 3000 индийски туристи всеки месец. В тази връзка смятам, че пробивът на България в Боливуд чрез включването на страната ни като нова снимачна дестинация ще бъде мощен трамплин за налагането на България на индийския туристически пазар.

Визитка

Стефан Йонков е роден е в София през 1981 г. Бакалавър и магистър по международни икономически отношения в УНСС. Има 7 години трудов стаж в „Кинтекс" ЕАД. От октомври 2011 г. е представител на Министерството на икономиката в Делхи, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в българското посолство. Отличeн за работата си с български и индийски награди: на БТПП, Федерацията на индийските търговско-промишлени палати, Федерацията на травел агентите на Индия и др.
http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Стефан Йонков: Боливуд ще доведе у нас богати индийски туристи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди