изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:46 EEST
Шефът на "Антимафия" пред медията ни: Готви се кражба на 28 млн. лева по европроекти под натиска на президента Плевнел    
Новини"Готви се кражба на еврофондове на приблизителна стойност 28 млн. лева без ДДС. Програмата, за която се готви злоупотребата е Културно наследство за съвременни изкуство и се финансира чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009 - 2014 година", заяви сензационно пред ПИК Григор Здравков, председател на Българска легия "Антимафия".

"Хората, които са съпричастни към тази програма са двама. Единият е сегашният зам.-министър на културата Боил Банов и е от квотата на президента и на Прокопиев. Той беше назначен от служебното правителство, но запази поста си и при министър Вежди Рашидов", посочи Здравков. Той твърди, че назначението на Банов е било извършено под натиска на президента.

"Другият човек, който трябва да поеме отговорност е Деян Данаилов, който е служител на Министерство на културата", смята борецът срещу корупцията.

Според него евентуалната кражба ще разочарова страната-партньор в европроекта - Норвегия. Тамошният институт за културно наследство е партньор по визирания от Здравков европроект.

"При нас са постъпили над 500 страници с документи, които доказват нередностите. Голяма част от проектите, които са допуснати не отговарят на условията за провеждане на конкурсите. Става въпрос за наши паметници на културата като Регионалния музей в Перник, Военно-историческият музей "Владислав Варненчик" във Варна, Тракийската гробница Свещари, която е паметник на ЮНЕСКО. Интересното в случая е, че проектите, които са на БАН и са паметници на ЮНЕСКО са отхвърлени от Министерство на културата и зам.-министър Банов по една единствена причина - че БАН не може да управлява проекти за реставрация и консервация на паметници на културата", възмутен е Здравков.

Според него злоупотребата все още би могла да бъде осуетена.

"Ще напишем уведомително писмо до министър Вежди Рашидов, в което ще го запознаем със случая. Надяваме се, че той ще потърси отговорност за това, което се случва. Ако Рашидов не се намеси, ще сигнализираме прокуратурата, НАП, МВР и ОЛАФ", подчерта антимафиотът пред ПИК.

Той е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов. По случая е направена ревизия под надзора на вицепремиера Томислав Дончев, твърди Здравков.

Според него служител от посолството на България в Норвегия е замесен в аферата.

"Ако програмата за финансиране бъде спряна, България ще загуби 28 милиона лева. Това може да повлече след себе си и спирането на други европрограми", категоричен е Здравков.

Той призовава министър Вежди Рашидов да вземе незабавни мерки, за да не загуби държавата ни важни средства от Европа.

"Към днешна дата Рашидов не се е поддал на натиск от лобито на президента Плевнелиев. Наети са външни оценители за проекта, които меко казано не са си свършили работата, тъй като на мястото няма нито един археолог. Тези оценители са може би под шапката на Плевнелиев и Прокопиев. Това тепърва ще има да се доказва от прокуратурата и ОЛАФ", допълни Здравков.

http://pik.bg

 


Сходни връзки

Шефът на "Антимафия" пред медията ни: Готви се кражба на 28 млн. лева по европроекти под натиска на президента Плевнел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди