изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:03 EEST
Reuters: Група хора е започнала да разграбва президентския дворец в Йемен    
По светаСана. Група хора е започнала да разграбва президентския дворцов комплекс в йеменския град Аден, предаде Reuters, позовавайки се на очевидци на събитието. По-рано стана известно, че президентът на страната Абед Рабо Мансур Хади е напуснал своята резиденция, като настоящото му местоположение към момента е неизвестно.

Аден. Антиправителствените милиции в Йемен обявиха, че са пленили министъра на отбраната, генерал Махмуд Субайхи, предаде AFP.
Министърът е заловен в южната част на страната, където шиитите продължават офанзивата си.
След задържането си Субайхи е откаран в йеменската столица Сана.
Вашингтон. От Белия дом призоваха хусите в Йемен да прекратят да дестабилизират страната, предаде агенция Reuters. „Призоваваме ги (хусите) да прекратят дестабилизирането на обстановката и насилието, и да започнат да си сътрудничат с ООН по процеса за разрешаване на конфликта между враждуващите страни“, каза Джош Ърнест, представител на американската администрация.
Аден. Летището в йеменския град Аден е затворено заради действията на шиитите в района, предаде AFP.
Полетите към и от летището са отменени заради влошената сигурност. Сутринта бе съобщено, че шиитите са поели контрол над въздушна база в района на Аден, а по-късно самолет изстреля три ракети срещу президентския дворец в града.
Аден. Президентският дворец в йеменския град Аденс е бил обстрелян от самолети малко след евакуирането на президента, предаде AFP, позовавайки се на източник от силите за сигурност.
Самолетът е изстрелял три ракети срещу двореца. Не е уточнено дали има жертви и дали сградата е ударена.
Аден. Президентът на Йемен Абед Рабо Мансур Хади отново е помолил Съвета за сигурност на ООН да приеме ограничителна резолюция, за да спре напредъка на шиитските милиции хуси към град Аден, където е убежището му, предаде AFP.
В писмо, адресирано до сегашното френско ръководство на съвета, Хади обрисува мрачна картина, като изразява загриженост за възможността „Ал Кайда“ „да се възползва от моментната нестабилност, за да създаде още по-голям хаос“.
В писмото се говори и за неопределено „тежко ракетно въоръжение, което (хусите – бел. ред.) са присвоили от официалните власти“. Йеменският държавен глава е призовал Съвета за сигурност да поеме контрол над ракетите.
Президентът се е позовал на принципа на ООН за индивидуална и колективна самозащита и е поискал Съветът да приеме „ограничителна резолюция“ според глава VII от правилника на ООН. Той е помолил мярката на ООН да включва покана към страните-членки да „окажат незабавна подкрепа на легитимната власт със всички средства и мерки“ и да се противопоставят на офанзивата на хусите към няколко стратегически града, включително Аден.
В своето писмо, йеменският президент се обръща за помощ и към арабски държави с настояване за „незабавна“ помощ, включително военна интервенция, за да му помогнат в борбата срещу хусите.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Reuters: Група хора е започнала да разграбва президентския дворец в Йемен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди