изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:51 EET
Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Йемен ще доведе до дестабилизация на региона и разместване на геополитическите планове    
Интервюта Арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Саудитска Арабия и още няколко страни започнаха военна операция в Йемен. Коалицията нанесе удари по позициите на шиитските бунтовници „Хути“. При атаките има и загинали. Съществува ли опасност от разрастване на по-сериозен конфликт – това ще коментираме с арабиста проф. Владимир Чуков. Професор Чуков, очаквано развитие на ситуацията в Йемен ли беше военната операция на Саудитска Арабия и предвожданата от нея коалиция предвид вътрешната нестабилност в Йемен?
Владимир Чуков: Мисля, че не беше неочакван факт с оглед на това, което се разви като вътрешнополитически събития в Йемен. От 6 месеца шиитските милиции стъпка по стъпка превземаха страната. Знаете, изключително драматични вътрешнополитически събития. Президентът Абд Рабу Мансур Хади дори си подаде оставката под натиска на шиитските милиции. Трябва да ви кажа, че много силен дестабилизиращ фактор всъщност беше съюзът между шиитските милиции на Абдел Малек Хути и и на бившия президент Али Абдула Салех. Всъщност, ако трябва да бъдем честни, силата на бунтовниците се дължи най-вече на съюза между бившия президент, който има огромно влияние в армията, и техните милиции, една сила от 100-150 хиляди души. Наистина няма шиит, който да се противопостави. Всичко това обаче нямаше как да бъде търпяно от страните от Персийския залив, най-вече от Саудитска Арабия, тъй като буквално преди имаше провокации от страна на шиитските милиции, които бяха готови. Те естествено ги гледат по сателит, бяха готови, както 2009 г., да предизвикат Саудитска Арабия и да преминат отделни техни групи на територията на Саудитска Арабия. Това е класическа дестабилизация на страната, но трябва да ви кажа, че това е дестабилизация на региона и най-вече разместване на геополитическите планове, тъй като Иран, който е основният спонсор, който е основният фактор, подкрепящ шиитските милиции в Йемен, разрастна своето влияние, включително и на стратегически нос, който до голяма степен контролира придвижването на корабите, въобще на морското движение към стратегическия Суецки канал. Това всъщност и предизвика острата реакция на Египет. Така че това, което става в Йемен, е разместване на вътрешнополитически пластовете. Нека да споменем и нещо, че там с течение на времето, с течение на месеците и годините най-вече виждаме формирането на един субект, който е много сходен с „Хизбулла“ в Ливан. Нещо повече лидерът на милициите „Хути“ всъщност дори обявява, че неговият идеал това е Хасан Насрала, лидерът на ливанския „Хизбулла“. Т.е. виждаме наистина едно много силно противопоставяне между Иран и между неговите саудитски опоненти в различни части на Близкия Изток. Виждаме в Ирак, виждаме в Сирия, виждаме в Ливан. За съжаление виждаме изключително задълбочилата се криза в Йемен. Така че нека да кажем следното – ако в Сирия и Ливан театрите на военното действие бяха много далеч от Саудитска Арабия, то тук практически Йемен се намира в тила на Саудитска Арабия и тя за първи път влезе в директен сблъсък, включително и с обявяване на готовност, естествено всичко това е казано много премерено, за организирането и провеждането на сухопътна операция срещу милициите „Хути“.
Водещ: Има ли според Вас скрити намерения зад военната намеса на Саудитска Арабия?
Владимир Чуков: Пак искам да спомена – тук става въпрос за една много сериозна битка между тъй наречената „шиитска дъга“ и между „сунитска дъга“. Битките са горе на север най-вече, в момента в Северен Ирак, Северна Сирия, но очевидно тя се премести в южните части на Арабския полуостров, което е в непосредствена близост до границите на Саудитска Арабия. Това е пряка заплаха за сигурността на Саудитска Арабия, за сигурността на целия регион, ако щете. Нека да кажем следното – ако сега имаме такива цени на нефта, ниски цени на нефта, това се дължи именно на саудитската квота. Знаете – тя е повече от 10 милиона барела дневно. Т.е. подобен тип събития биха могли да застрашат, биха могли да бъдат много сериозна заплаха за онова, което имаме като световна икономика, като световни икономически реалности. Поради тази причина едва ли Саудитска Арабия, в т.ч. Египет, биха позволили подобен тип дестабилизация да трае много дълго.
Водещ: Проблемите в Йемен, както вече казахме, не са от вчера, но като че ли международната общност ги оставяше на заден план. Защо се получи така и ще се промени ли това положение сега, когато вече имаме конфликт?
Владимир Чуков: Права сте, че наистина някак си международната общност, и ако щете дори Саудитска Арабия, тъй като това е регионалният фактор в тази част на света, някак си, да не кажа проспаха, но някак си обръщаха внимание повече на ислямистите, на „Ислямска държава“, на радикалния сунитски фундаментализъм. Има и още нещо. След 2009 г. стана много силната локация от страна на милициите „Хути“, които навлязоха директно в южните области на Саудитска Арабия и те бяха отблъснати. От 2009 г. „Хути“ много ясно разбраха, че с провокации срещу съседната държава те само ще загубят и насочиха своя поглед навътре, вътре в самия Йемен. Съюзиха се с Али Абдула Салех – бившия президент. Т.е. се опитваха да направят своята кошница вътре и което до голяма степен приспа, нека да употребим една дума, използвана от международни анализатори, приспа вниманието на Саудитска Арабия и на нейните съюзници от Персийския залив. Оказа се обаче, че наистина апетитите и желанията на „Хути“ са били просто подценени. Най-вече трябва да спомена, че вторият престолонаследник Мохамед бин Найеф, директно е телефонирал на сина на Али Абдула Салех, който всъщност е предложил от неговия баща да заеме президентския пост в Йемен и му е казал директно един месец преди тази операция, че ако милицията „Хути“ и армията, лоялна на Али Абдула Салех, ще започне такава операция. Очевидно, че наистина след приближаването и завземането на части от Аден, това означава тотален контрол над цялата държава. Това нещо няма как да бъде търпяно. Поради тази причина се стигна до тази военна интервенция.
Водещ: Очаквате ли да има военна намеса от Запада?
Владимир Чуков: Не. Аз си мисля, че първо, САЩ предоставят логистична и разузнавателна информация. Според мен това е до голяма степен тактически ход от страна на Вашингтон. Говоря за Вашингтон да се разграничат от формите на взаимодействие, които в момента се виждат с Иран на иракска територия. Междувпрочем в Ирак в също има някои нови моменти и респективно обвиненията, които идват от страната на стратегическите, традиционните партньори на САЩ в региона. Обвиненията от Саудитска Арабия, от страните от Персийкия залив, но също така и от страна на Израел, че Вашингтон твърде силно се е доближил до Техеран е всъщност една от причините за това, САЩ да се обявят с много силна подкрепа на тази регионална коалиция. Нещо повече, ако ви прави впечатление – анонсът за тази коалиция, за този удар беше направен във Вашингтон от саудитския посланик в САЩ, а не беше направено в Рияд. Т.е. очевидно, че САЩ се явяват нещо като тил. Това е нещо много важно. На този етап обаче виждаме, че от страна на ЕС няма официална реакция. Т.е. виждаме, че няма онази сериозна стратегическа дълбочина, която обединява различните компоненти на понятието „Запад“. Така че поне на този етап тази операция остава стриктно арабска, стриктно регионална. И още нещо трябва да спомена – вчера беше проведено съвещанието на министрите на външните работи на Арабската лига, в което беше одобрено предложеното още преди месец от Египет, военно-оперативно събитие – създаване на обща арабска армия, вследствие на ударите, които нанесоха египтяните срещу опозиции на „Ислямска държава“ в Либия. Т.е. беше одобрено, като се очаква утре и вдругиден да има среща на високо равнище в Египет, в Шарм ел-Шейх, и там това предложение ще бъде одобрено. Т.е. да се сближи, да се реализира, да се материализира онзи текст от Хартата на Лигата на арабските държави, който повелява, който респективно призовава задействането на текстове, които налагат общоарабска защита. Т.е. винаги, когато една държава е нападната, другите трябва да й помогнат. Това да стане чрез създаването на общоарабска армия – нещо, за което имаше голям скептицизъм в началото, но очевидно не само „Ислямска държава“, но и развитието на ситуацията в Йемен налагат тези нови реалности и най-вероятно в тази посока ще се върви. Т.е. виждате, че йеменският случай размества регионалните пластове, което като цяло размества и позициите, мнения на отделните основни фактори в региона, в това число и на Иран, и на Турция.
Симона МЕДАРОВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Йемен ще доведе до дестабилизация на региона и разместване на геополитическите планове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди