изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:29 EET
Борисов не е канен на военния парад в Москва    
НовиниПремиерът Бойко Борисов не е получавал покана за участие в тържества по случай 70-ата годишнина от Деня на победата на 9 май, научи „Труд“ от Министерски съвет. На този ден в Москва се очаква да пристигнат държавни глави, премиери и министри от различни страни, за да наблюдават парада на руската армия.

От президентството уточниха за „Труд“, че президентът Росен Плевнелиев е получил такава покана, но в програмата му не се предвижда да участва в тези събития. Обикновено той участва във форуми, които са посветени на Деня на Европа (пак на 9 май б.р.).

„Ние сме твърдо евроатлантически ориентирана страна. Това е цивилизован избор, който България е избрала много преди нас. Лоялен член сме на НАТО и ЕС. Не може да се радваме, че има война и санкции", заяви премиерът Борисов вчера. Той добави, че неговата политика е била „да се разберат и санкциите да отпаднат“. Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск", допълни Борисов. Премиерът поясни, че с Русия „ние не сме се карали и не сме направили нещо, за което да се чувстваме виновни”.

Досега германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейският съвет Доналд Туск вече обявиха, че няма да присъстват на тържествата в Москва заради напрежението в Украйна. Към тях се присъединиха президентите на Полша и Словакия.

Президентът на Чехия Милош Земан е решил да бъде в Москва. Преди дни по чешката телевизия той отхвърли призивите на опозицията да ги бойкотира и заяви, че близо 100-те хиляди руски войници, загинали за освобождаването на Чехословакия, не носят отговорност за сегашната политика на Русия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи на 17 март, че 26 държавни глави са потвърдили участието си в празненствата по случай 70-годишнината от Деня на победата в Москва. Изпратени са покани до 68 държави, както и на ръководителите на ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Европейския съюз, обяви той.

АКЦЕНТ

Сред потвърдилите присъствие в Москва били председателят на Китайската народна република Си Дзинпин, държавните ръководители на Индия, Република Южна Африка, Виетнам и Северна Корея.  http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Борисов не е канен на военния парад в Москва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди