изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:43 EEST
Павел Астахов: Има нова информация за убийствата на Анна и Никита Леонтиеви    
Интервюта

Павел Астахов е роден на 8 септември 1966 г. в Москва. Според различни източници прадядо му е казашки атаман, прототип на един от героите на “Тихият Дон” на Михаил Шолохов. Завършва висше образование в правния факултет на школата на КГБ. През 2002 г. завършва двусеместриална магистратура в Питсбъргския университет.



От 1991 до 2009 г. Астахов работи като адвокат и водещ на предаването “Часът на съдията”, нещо като българското “Съдебен спор”. На 30 декември 2009 г. той е назначен с указ на президента на Русия Дмитрий Медведев за негов пълномощник по правата на децата и заема този пост до днес.

- Здравейте, Павел Алексеевич. В България сме впечатлени от това, което правите по двата случая с инциденти с руски деца тук - убийството на Никита и падането на Алиса от петия етаж. Първо обаче, има ли някакви новини по разследването на убийството на майка и син Леонтиеви?

- Ами какви новини да имаме? С това се занимава нашето следствие. Ние доста оперативно намерихме бабата и бащата на Никита и предадохме цялата информация, която открихме, на следствения комитет. С тях работим много добре по принцип. Има нова информация, но аз не мога да я разгласявам заради следствената тайна. Тя е много важна, надяваме се съвсем скоро тя да бъде обработена и използвана и да имаме положителен резултат в разкриването на автора на това престъпление. Ние следим разследването и оказваме всякакво съдействие - главно роднините да получат визи, в България да ги посрещнат, да ги съпроводят, докъдето трябва, за да разпознаят телата, и така нататък.

- Има ли конкретен следовател, който се занимава със случая “Леонтиеви”, и дали той ще идва в България, за да се запознае на място с детайлите?

- Мисля, че да, макар че този въпрос, разбира се, не трябва да отправяте към мен, а към следствения комитет.

- Защо толкова много се забави пристигането в България на бабата и бащата на Никита?

- Знаете ли, основният проблем е свързан с република Тува, където живее бабата на Никита - майката на Анна. Това е много отдалечен регион, на границата с Монголия. Аз съм ходил там преди две години, сега пак мисля да отскоча. Сложно е, там има само един-единствен път през планините за Красноярск. Така, че първо, трябва да помогнем да се придвижи оттам до Москва. Това си е цяла история и някой трябва да я придружава. А след това и да осигурим превоз до България. И да не забравяме финансовият въпрос, някой трябва да го реши все пак. А що се отнася до самата България - превоз, престой, срещи, за това се грижат от нашето посолство в София. Смятам, че технически всичко е решено.

Анна с бебето Никита през 2010 г.

- Посрещнахте ли вече малката Алиса, момиченцето, което скочи след майка си от петия етаж в Бургас?

- Да, посрещнахме я. Тя кацна в Москва и мисля, че всеки момент (разговорът се провежда в четвъртък привечер - б.а.) тя ще пристигне в една от московските клиники. Ще отида лично да я видя следващата седмица, защото, за съжаление, в момента графикът ми е много натоварен. Но моите сътрудници я съпровождат и са се погрижили за всички подробности. Най-главното е, че правителството отпусна специален самолет и ние осигурихме там да има детски лекари, които да се грижат за всичко. Благодарение на богатия ни опит това сме го отработили доста добре. Не за първи път посрещаме деца, пострадали при подобни инциденти - напоследък главно от Донецка и Луганска област приемахме ранени малчугани. Към всяко от тях е прикрепен доктор и от конкретна московска болница идва линейка, която, ако се наложи, отива директно на самолетната писта, на която е кацнал самолетът. Оттам директно детето го откарват в болницата, където престоят и лечението му са осигурени финансово от държавата. Там се настаняват и близките, които ги съпровождат.

- И в България, и в Русия се говори за възможна връзка между убийството на Никита и Анна Леонтиеви и самоубийството на Александра Наний, при което пострада малката Алиса. Какво е вашето мнение?

- Връзката е само една. А именно, че все повече и повече руснаци заживяват в България. Аз също например бях в Бургас през 1992 г....

- Е, сега няма да го познаете.

- Да, да, разбира се. Аз съм наясно. Много познати са ходили там и ми разказват. Построили са си къщи или са си купили, живеят там и така нататък. Това е нормално. В съвременния свят хората непрекъснато се местят. Но е ясно, че и в първия случай, и във втория хората, които са замесени, са се загубили в този свят - образно казано. Търсели са по-добър живот, а са намерили смъртта си.

- С бащата на Никита вие конкретно свързахте ли се? Или само следователите го търсят?
- В постоянна връзка сме с него.

- Защо тогава той все още не е пристигнал в България?

- Той се готвеше да пътува, поне така каза, така че въпросът е към него, не към нас. Ние не можем насила да ги докараме в България, нали така? Нашето задължение, което ние даже преизпълнихме, беше да го намерим. Оттам нататък топката е в полето на следствието и на роднините. Тях трябва да питате. Ние сме готови да помагаме, но никого не можем насила да накараме да направи нещо.

- Случаят на Анна и Никита Леонтиеви е изключително драматичен. Имали ли сте подобни преди това? Майка и син да са убити и телата им да са намерени на почти 500 км. едно от друго...

- Ние сме имали много драматични случаи тук, в Русия. Например една майка си уби децата и се самоуби - хвърли се от 15-ия етаж тук, в Москва, преди година някъде. Но това е психичен проблем, жената просто е полудяла.

- Но при Леонтиеви няма самоубийство, а двойно убийство.

- Да, прав сте. Аз имах предвид, че просто се случват жестоки неща. Факт е, че такова престъпление не се случва всеки ден - да намерят майка и дете убити, а и майката разчленена, а детето в куфар... Не си спомням подобен случай в Русия. Да, имало е всичко - и малки деца са убивали, и пеленачета... Но такова нещо - не си спомням. Но може би следователите знаят по-добре.

- Твърди се, че Анна Леонтиева е демонстрирала охолен начин на живот, работила е в правителството на Пермска област. Говорили ли сте с колегите?

- Не, защото не виждам смисъл. Още веднъж ви казвам - аз не водя следствие, това си е работа на специализираните служби. Моите задачи са на детето да бъде оказана необходимата помощ. В дадения случай, за съжаление, помощ не се наложи да търсим, защото детето беше убито и нищо не можеше да му помогне. Сега следствието трябва да отговори на въпросите кой, как и защо. В момента, ако говорим за България, мен ме интересува най-вече съдбата на малката Алиса. Тя остана без майка, за малко да умре, трябва да се борим за здравето.

- След тези два трагични случая с руски деца в България за сравнително кратко време мислите ли да откриете специално представителство тук?

- Не, няма да правим нищо подобно. Ние и така сме създали много добра система за реагиране в подобни случаи. На вас сега ви е направила впечатление нашата работа, защото са два случая в България. А при нас такива случаи са десетки всеки ден. Всяка сутрин разглеждаме всички случаи, произшествия, оплаквания... Идват от Финландия, Норвегия, Франция, България, Турция. Ето например само през миналата година имахме няколко случая в Турция - два трупа трябваше да превозваме, едно дете докарахме, за което не се знаеше кой точно има права. В Египет зачестиха инцидентите, на Канарските острови имахме проблеми миналата година, тялото на едно дете транспортирахме, беше починало в един аквапарк. Установихме, че няма смисъл да правим представителства, достатъчно добре работим с дипломатическите ни представителства - консулства и посолства. Преди - когато моята длъжност не съществуваше, беше по-трудно. Въпросните представителства не бяха длъжни да помагат, в смисъл да съпровождат роднините, да ги транспортират и така нататък. Но ние работим много добре с външния
министър Лавров, той разбира от какво имаме нужда. Успяхме да постигнем руските деца да не се чувстват изоставени, каквото и да им се случи далеч от родината. Независимо че понякога даже нямаме бюджет за това.

- Последен въпрос, който е малко встрани от инцидентите или престъпленията с Алиса и Никита в България. Промени ли се отношение на руснаците към българите в последно време във връзка с политическата обстановка?

- Никаква промяна няма. Аз мога да говоря, разбира се, преди всичко за себе си, още повече че с България ме свързват лично много неща.

- Какви?

- Мои книги бяха издадени в България още през 2007-2008 г. - “Шпионин”, “Кмет” и “Рейдър”. Това са романи, аз тогава пишех и досега го правя. Даже идвах в България на представянето на една от тях на Панаира на книгата. Така че винаги съм преживявал това, което се случва в България. Според мен тя много загуби, макар това да си е право на собствен избор, че премина на другия бряг. С удоволствие си спомням от моето детство българските праскови, череши, розовото масло. Да не говорим, че прадядото на жена ми е българин.

http://www.24chasa.bg

Ексклузивно в "ШОУ": Потресващи разкрития за разчленената жена край Приморско и детето в куфара!

Никита Леонтиев е детето, намерено в куфар край Пасарел

Стюардеса и полковник от спецназа под лупа за удушеното момче в куфара

Спецполицаи окупираха Приморско, претърсват апартамента на Весела заради детето в куфара

Шокираща връзка! Рускинята в Бургас се самоубила заради детето от куфара?

ЗАРАДИ ТРУПА В КУФАР ПРОВЕРЯВАТ ИМА ЛИ ИЗЧЕЗНАЛО МОМЧЕНЦЕ ОТ ДОБРИЧКО

Бойко Ганчевски: Убиецът на момченцето в куфара е 40-годишен, заможен мъж

Намеренo е телце на дете в куфар, полицията търси съдействие

 


Сходни връзки

Павел Астахов: Има нова информация за убийствата на Анна и Никита Леонтиеви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди