изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:20 EEST
Енчев: Посланието ни е "Не на измамата в политиката"    
Политика

Основаването на движение Българската пролет всъщност е едно пробуждане. Време е българският народ и преди всичко българската интелигенция и българската младеж да се пробудят от този дълбок зимен сън, който ни показа, че след 25 години България не само е най-бедната страна в ЕС, но нейният народ е най-обезвереният народ в ЕС. Това заяви председателят на новоучреденото движение Българска пролет в интервю за БГНЕС.



Във всички световни класации българската нация е на първо място по тази ужасно негативна тенденция. Време е за духовно пробуждане и морален катарзис. Защото за последните 25 години беше унищожена средната класа и тя едва сега се заражда, създадена беше една малка прослойка от 10% много богати и останалия процент - огромна маса изключително бедни, едва оживяващи и т. нар. работещи бедни.

Всъщност ние идваме с едно основно послание, и колкото да е странно, то е морално – \"Не на измамата в политиката\" \" Не на подмяната на вота на избирателите\", \"Не на лъжите\", заяви Велизар Енчев. Това последно Народно събрание е парламент на подменения вот. Освен ГЕРБ и ДПС, което системно мами своите избиратели, но за съжаление те му вярват - всички останали в парламента подмениха вота на своите избиратели. На първо място Реформаторският блок – всички помним онова изявление на г-н Лукарски на 5 октомври 2014 г. когато при включени микрофони, без той да знае, той призна, че антигерберското говорене на реформаторите е било предизборен трик за измама на избирателите на Реформаторския блок. Това, което стана с подмяната на вота за Патриотичния фронт, е изключителен цинизъм. В много отношения повтаря измяната на Волен Сидеров, която той направи през 2009 г., когато подари своята подкрепа на ГЕРБ. Патриотичният фронт измами 250 000 избиратели, това не бива да се забравя. Не на последно място в АБВ – азбукарите, които забравиха азбучната истина, че в политиката моралът трябва да стои на първо място. Ето заради този подменен вот на българските граждани ние им предлагаме да се обърнат към нас, защото едно нещо мога да им кажа: \"Ние няма да ви измамим, както ви измамиха Патриотичният фронт, Реформаторският блок, АБВ и направиха коалиция с една от порочните партии на българския преход – ГЕРБ\". Всички български граждани видяха за тези 120 дни управление на порочната четворна коалиция какви законопроекти бяха приети. Всички видяхме как един от най-антисоциалните бюджети – този за 2015 г., бе приет с гласовете на тази порочна четворна коалиция и разбира се и с гласовете на ДПС, което аз наричам вече не петото резервно колело на коалицията, а основно водещо колело. Всички видяхме как тази порочна коалиция си позволи единствена за тези 25 години да вземе колосален заем от 16 млрд. лв. без сериозна експертна финансова обосновка. Това беше нещо потресаващо, което бе съпроводено и от друг публичен грабеж от 5 млрд. лв. за саниране на панелните жилища – една програма, от която ще се възползват кметовете на ГЕРБ и общинските съвети, контролирани от тази партия, посочи Енчев.

Каква е целта на новото движение – идеологията на Българска пролет е революционна съпротива срещу неолиберализма, който в България достигна уродливи размери. Без да копираме трябва да поемем тази съпротива и бунтовност на движението \"Подемос\" в Испания и на \"Сириза\" в Гърция. Нека да уточня – ние нямаме нищо общо с движението \"Сириза\", но ние копираме много от техните бунтовни послания. Да не забравяме, че това, което прави \"Сириза\" в Гърция, е една програма на френското движение Съпротива, на движението на социално слабите. Подобни съпротивителни социални движения има и в Германия, и в Италия и в други европейски държави. Нищо ново не става на Балканите и в Гърция, просто трябва да има пробуждане на заспалите Балкани. Ние предлагаме политически проект, в който на първо място стоят моралът, почтеността, уважението към гражданите и разбира се любовта към родината.

Енчев посочи, че следобедното заседание на движение Българска пролет ще се проведе в комплекса Калояновата крепост, \"защото след като разбраха кои сме, две зали във Велико Търново въпреки заплатената такса, ни отказаха. Намесата на кмета на ГЕРБ е очевадна. Най-смущаващ беше отказът на читалището в Арбанаси, което въпреки договора за ползване и при договорено сериозно присъствие на привърженици на движението, се отказа от договора и бяхме принудени да се съберем в комплекса Калоянова крепост. Много благодаря на негово преосвещенство митрополита на Велико Търново дядо Григорий, който ни даде това свещено място в \"Св. Никола\" в Арбанаси за работа на работната група по учредяване на движение Българска пролет. Настанаха такива времена, че църквата стана единственото място, където може да се създаде ново движение, без страх от репресии\", каза независимият депутат.

Що се отнася до новите лица – бъдещата партия няма да е лидерска. Аз съм едно от лицата на тази партия. Аз заявих и на моите приятели – трябва да наложим нови лица. Това са хората от местните структури, които са формални и неформални лидери, тъй като нашата първа цел е участие в местните избори през есента. Там трябва да се опитаме с обединените усилия на основната част на българската опозиция да отнемем общинската власт на партия ГЕРБ – тази партия, която е сред най-опасните за българската демокрация. Може би по-опасна е ДПС, но това е друга тема. ГЕРБ е обладала като октопод местната власт и се стреми на местните избори къде с купен вот, къде с контролиран да овладее местната власт – не от любов към нея, а заради държавните субсидии, обществените поръчки и най-вече европейските субсидии, които по програмата Регионално развитие се очакват да навлязат в нашата страна около 12 млрд. евро в следващия програмен период. Не трябва да позволим на партия ГЕРБ отново да завладее местната власт – това е кауза на всички патриоти и демократи в България, категоричен е Енчев.

Той призна, че има страх сред българите. Даже много съидейници за сформиране на движението са се отказали в последния момент като си признали, че ги е страх да не пострадат техните деца, които са на държавна работа или да не пострада техният бизнес. Но това е заради дълбоката антидемократичност на партия ГЕРБ. В местната власт трябва да навлязат умните хора – местните лекари, интелектуалци, учители – тези, които формират общественото мнение, тези, които са истинските авторитети. Тези, които ще участват в прозрачно разпределение на средствата от обществени поръчки, а не на предварително договорени търгове. Тези, които ще разпределят европейските пари, а няма да ги присвояват в своите герберски и депесарски фирми, заяви Велизар Енчев.  bgnes.com
 


Сходни връзки

Енчев: Посланието ни е "Не на измамата в политиката" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди