изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:19 EET
СЕРИОЗНИ ПРИТЕСНЕНИЯ В ИНСТИТУТА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАРАДИ НОВИ СЪКРАЩЕНИЯ    
Земеделие 15-процентно намаление на щата може да лиши ДЗИ – Ген. Тошево от цяла секция в научната дейност
Нови съкращения се очакват в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Причината е намаление на бюджета на Селскостопанска академия за фонд „Работна заплата“ с около 3 млн. лева. Към момента не е ясно какъв ще е размерът на съкращенията. Първоначално се говореше за 20 %, към момента информацията е за 15 %, което е масово съкращение“, обясни пред НДТ директорът на института проф. Иван Киряков.


Надеждите са обаче намалението на щата да е по-малко.
Разчетите сочат, че ако се наложи 15-процентно съкращение, сегашните 282 щатни бройки, ще трябва да се намалят с 42. И припомни, че когато оглави института преди три години той е бил с щат от 330 щатни бройки. „Отдавна сме на санитарния минимум като щат“, обясни той. В растениевъдството институтът дори изпитва недостиг от трактористи. Добруджанският земеделски институт обработва 22 000 дка земя, върху които извежда селекционни опити и семепроизводство. С намаления щат дейностите ще се затруднят още повече. В животновъдството също не достигат работещите, тъй като цикълът е непрекъсваем. От работещите около 15 души са пред пенсия, а други 18 са трудоустроени, т.е. не могат да бъдат съкратени. Така, оказва се, намалението на щата може да бъде само сред работещите в сектор „Наука“, които са около 150 души. Ако щатът бъде намален с 15 %, то те ще бъдат  редуцирани с една трета. Това означава, че трябва да се закрие цяла научна секция, сподели опасенията си проф. Киряков.
„Ако се стигне до 15-процентни съкращения, това означава, че за четири години съм съкратил 100 щатни бройки, а 80 души съм оставил без работа“, допълни той.
Друг проблем е, че не се очертава увеличение на средствата за издръжка на института. През миналата година бюджетът ни беше крайно недостатъчен, а тази година не можем да се надяваме на увеличение, не се предвиждат пари за наука и ново оборудване, коментира проф. Киряков. Миналата година за издръжка са получили 800 000 лева, както и още толкова европейски средства. По думите на директора, нормалният бюджет за института е около 2,1-2,2 млн. лева за фонд „Работни заплати“ и около 3 млн. лева за издръжка. През 2014 г. приходите, които институтът реализира, са преизпълнени с около 2 млн. лева. Така един от най-успешните институти на територията на страната ни е на ръба на оцеляването.
„Не може да продължава по този начин. Вече 25 години никой не се наема да направи реформата. Ако ще се закриват институти, да се закриват“, коментира проф. Киряков. Той сподели, че е много притеснен от това, което предстои, както и всички работещи в научния институт. Защото е наясно, че съкращенията яма да решат проблема. НДТ
 


Сходни връзки

СЕРИОЗНИ ПРИТЕСНЕНИЯ В ИНСТИТУТА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗАРАДИ НОВИ СЪКРАЩЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди