изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:29 EEST
Терористи в Кения карали студентки да плуват в кръвта на приятелите им    
Коментари “Когато чухме изстрелите, се втурнахме към спалните помещения, а убийците ни следваха по петите. Скрихме се под леглата, но от коридора те започнаха да крещят да излизаме. Тогава се скрих в гардероба и се покрих с дрехите. Чух как влязоха в стаята и започнаха да вадят приятелките ми изпод леглата. Караха ги да казват цитати от Корана. Която не можеше, я убиваха, останалите отделяха в другата страна на помещението.”

Разказът е на Синтия Чероитич, една от малкото християнки, оцелели при клането в университета в Гариса, Кения. Тя бе намерена повече от 50 часа по-късно от спецчастите, претърсващи кампуса. Те чули подозрителен шум в гардероба и я накарали да излезе под дулата на оръжията. Момичето отказало и се наложило един от професорите да го убеждава, че вече не е в опасност. Синтия пиела лосион за тяло през двата дни на затворничеството си в шкафа.

Миналия четвъртък рано сутринта бойци на свързаната с “Ал Кайда” сомалийска групировка “Ал Шабаб” нахлуха в кампуса на университета в Гариса и хладнокръвно разстреляха и обезглавиха 148 студенти християни. Това е най-жестоката атака в Кения след тази срещу американското посолство през 1998 г., когато загинаха 213 души.

Ужасяващи снимки от вътрешността на една от залите показа десетки тела, лежащи на пода сред локви кръв. Спасители разказали, че част от жертвите

били перфорирани от куршуми

Когато в началото на седмицата журналисти влезли в помещенията в Гариса, там миришело на смърт. Телата ги нямало, но засъхналата кръв била навсякъде. Още три жени, които били пощадени, разказали, че убийците се гаврели с тях, като ги накарали “да плуват в реките от кръв”, изтекли от телата на приятелите им.

Миналата неделя Кения обяви тридневен траур в памет на жертвите. Африканската страна, в която християните са 80%, отбеляза тъжен Великден. Вместо да са празнични, службите в страната бяха посветени на загиналите.

“Отговорните ще бъдат предадени на правосъдието”, закани се президентът Ухуру Кениата. Той призова мюсюлманите в страната да се противопоставят на радикализацията. Нападението стана само три дни след като неговото правителство бе остро критикувано заради неспособността му да спре атаките на ислямистите, които убиха повече от 400 души от средата на 2013 г. насам.

Критиките заваляха с още по-голяма сила, след като се оказа, че

спецчастите са пристигнали на мястото 7 ч след началото на масовата екзекуция

Когато пък Великобритания и Австралия предупредиха гражданите си да не пътуват за Кения заради опасност от атентати, президентът Кениата гордо отвърна: “Кения е толкова сигурна, колкото всяка друга страна по света”.

Два дни след касапницата силите на реда в страната все пак решиха да покажат мускули, като прекараха през целия град голите и обезобразени тела на 4-ма души, натоварени едно върху друго в ремаркето на автомобил. Властите съобщиха, че това са загиналите при престрелката в университета терористи, но националността им не беше съобщена. Те целите били опасани с експлозиви и когато спецчастите стреляли по тях, експлодирали като бомби. Стотици роднини на загиналите студенти бяха излезли в страшната жега, за да видят убийците.

Смята се, че мозък на атаката е ислямисткият проповедник Мохамед Мохамуд. За главата му е обявена награда от над 200 000 долара. Един от охранителите на университета също бил в терористичната мрежа. Точно той улеснил влизането на убийците в кампуса.

“Реки от кръв ще залеят градовете на Кения”, обяви “Ал Шабаб” в интернет. Според тях нападението в Гариса било отмъщение за бунтовниците от Сомалия, преследвани и избивани от войските на Кения. “Никакви мерки за сигурност няма да ви гарантират спокойствие и няма да предотвратят други кървави бани”, заканиха се ислямистите.

Кения беше шокирана не само от варварския акт на избиването на цвета на младата интелигенция в страната, но и от разкритието, че един

блестящ студент се е превърнал в безжалостен убиец

и терорист. Абдирахим Абдулахи е единственият разпознат до момента нападател. 24-годишният младеж учел право в университета в Найроби, най-престижния в страната. Състудентите му го помнят като много спокоен, винаги облечен добре. Обичал да се забавлява и да играе билярд с приятелите си. “Той вероятно ще влезе в историята като масовия убиец с най-невинното лице”, писа местният в. “Дейли нейшън”.

През 2013 г. обаче Абдирахим изчезнал и собственият му баща уведомил полицията, че вероятно е заминал за Сомалия. Имало информация, че е искал да замине за Сирия да се бие на страната на “Ислямска държава”, но не успял поради липсата на паспорт.

Според чуждестранни наблюдатели полицията в Кения е една от най-корумпираните, затова границите се преминават лесно от сомалийските терористи. Срещу 200 долара бойците на “Ал Шабаб” необезпокоявани шетали из страната.

Ислямистката групировка опитва да взема властта в разтърсваната вече 25 г. от гражданска война Сомалия. Никой не знае с точност колко бойци наброява тя, но се споменават около 5000. Воените ѝ лагери са разположени главно в южната част на страната.

В продължение на 20 г. Кения се пазеше от намеса в конфликта в Сомалия

заради опасения от зараза. За първи път през 2011 г. обаче тя се реши на военни действия с намерението да сложи веднъж завинаги край на “Ал Шабаб”, която в онзи момент е отслабена и в отстъпление. Поводът е, че ислямистите са отвлекли няколко чужденци от кенийска територия, за да искат откуп. За Кения тези отвличания се превръщат в катастрофа, защото туризмът е основен поминък в страната.

След тази военна намеса ислямистите отстъпват още и губят основната си крепост - пристанището в Кисмайо. Това обаче ги кара да се чувстват като съпротива на окупационна армия и да започнат да извършват все повече атаки на територията на Кения. При всичките си нападения постъпват по един и същ начин - отделят християните от мюсюлманите. Карат жертвите си да рецитират стихове от Корана или им задават въпроси от типа: “Коя е майката на пророка?”, “Кое е името на първата му жена?”. Който не отговори, е убиван на мига. Целта с избиването на християните в Кения (мнозинството са протестанти, а по-малка част католици) е да бъде изострено напрежението в пограничните райони и по-лесно да бъдат набирани радикализирани бойци.

От септември миналата година лидер на терористичната организация е бившият преподавател по Коран Ахмед Омар Абу Убейда. Той наследи Ахмед Абди Годан, убит от американски безпилотен самолет през 2014 г. Завчера Кения

замрази авоарите на 86 лица и затвори 13 фирми

за трансфер на пари, за да попречи на ислямистите от Сомалия да финансират атаки.

В дните след атаката в социалните мрежи бяха образувани групи, които изразяваха възмущението си от тоталното безразличие на Запада към жестокото клане в Кения. Те избраха хаштага “Аз съм кениец”, по подобие на “Аз съм Шарли” - лозунга, обединил милиони след атаката в редакцията на “Шарли ебдо” в Париж. И се възмутиха, че всички президенти на африкански държави са отишли в Париж за шествията в памет на жертвите, но нито един не се появил в Кения.  http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Терористи в Кения карали студентки да плуват в кръвта на приятелите им | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди