изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:25 EET
Арести в България провалиха чудовищен атентат на ИД в Испания    
По света Арести на джихадисти в България са осуетили кървав план на \"Ислямска държава\" да извърши невиждан атентат на испанска земя - да отвлече местен жител, да го облече в затворнически оранжев гащеризон, да запише видео на \"разпита\" му и да го обезглави пред камера. Прокуратурата към специализирания съд на Испания, Аудиенсия Насионал, е повдигнала обвинения за този заговор на 11 членове на джихадистка клетка, разбита на 8 април в автономната област Каталуня.

Операцията е започнала след ареста на трима младежи в България на 15 декември 2014 г., опитали се да прекосят границата с Турция на път за Сирия, където са щели да се присъединят към \"Ислямска държава\", твърдят специализираните прокурори, пише в. \"Ел Паис\", цитиран от \"Стандарт\".

\"Българската полиция така осуети плановете на Тауфик М., от предградието на Барселона - Терраса, и двама негови другари. Тези арести поставиха началото на операцията, приключила с разбиването на джихадистката клетка на 8 април\", става ясно от съветника на автономното вътрешно министерство на Каталуня, Рамон Еспадалер, цитиран от изданието. Операцията, под кодовото име Харон, на името на лодкаря от древногръцката митология, който прекарвал мъртвите през Реката на скръбта в подземното царство на Хадес, е била под прякото ръководство на съдия номер едно от Аудиенсия Насионал, Сантиаго Педрас.

Тримата, двама граждани на Мароко и един - на Бразилия, всъщност бяха задържани от ДАНС по сигнал от Мадрид, че срещу тях в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група. \"Целта на лицата е била транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия за участие в бойни действия\", посочи тогава контраразузнавателната агенция. Тримата, пропътували разстоянието от Испания до България с джип, бяха задържани при опит да излязат от страната през ГКПП \"Капитан Андреево\" и бяха предадени на МВР, а Хасковският окръжен съд екстрадира в Испания.

Испанските специализирани прокуратура и съд открили доказателства, че джихадистката клетка, към която принадлежат въпросните трима и която се е самоопределила като \"Ислямско братство за проповядване на джихад\", е планирала повече от един атентат на испанска територия. За целта е наблюдавала различни публични и частни сгради, сред които парламента на Каталуня, участъци на каталунската полиция в градовете Сабадел и Барселона, както и хотел \"Пласа де Барселона\".

Тези обекти били фотографирани от различни ъгли, за да се проучат всички възможности за достъп и бягство при извършване на атентат. Освен това подслушани телефонни разговори на 11-те джихадисти, сред които и жена, разкрили, че са планирали да отвлекат директорка на финансова институция, за която да поискат откуп и с него да финансират \"проекта\" си.

\"Клетката е решила да пренесе джихада си в Испания, след като се е провалила в опита си да изпрати бойци в Сирия и Ирак\", отбелязва източник от Аудиенсия Насионал и отново посочва в подкрепа на твърденията си тримата задържани в България. В техните и на техните другари жилища в Каталуня полицията е открила ръчна граната, различни огнестрелни оръжия, сред които военни пушки, значително количество муниции и 15 ножове с голям размер плюс мачете. А също и ръкописни бележи как се приготвят бомби в домашни условия. Защитен свидетел твърди, че един от плановете бил да се заложи бомба в еврейска библиотека в Барселона.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Арести в България провалиха чудовищен атентат на ИД в Испания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди