изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:15 EEST
Необичайните великденски традиции по света    
ЛюбопитноВеликден е един от най-обичаните християнски празници. Възкръсването на Исус Христос е ново начало на живот, което настъпва и с идването на пролетта. В България по традиция се боядисват яйца, месят се козунаци и се изпълняват различни религиозни ритуали. Останалата част от света прави същото, като само на няколко места традициите изглеждат по-различно. В Норвегия например се четат криминални романи, а в Полша ядат листенца от върба за здраве. Нетрадиционните обичаи не свършват дотук.



Украсени дръвчета и великденска езда

Всеки Великден от 1965 година насам Фолкер Крафт и съпругата му Криста украсяват ябълката в двора си с колекция от 10 000 боядисани и ръчно украсени великденски яйца. Обичай, превърнал се в традиция не само за тяхното семейство, а и за хиляди други. В Източна Германия това е част от празненствата по случай Христовото възкресение, приветстващо пролетта, благоденствието и живота. В южната част на страната пък се организира езда в чест на св. Георги, а конете се украсяват в традиционните баварски цветове.

Чупене на гърнета в знак на нов живот

Корфу е един от най-красивите острови в Гърция. Освен със страхотна природа и плажове, островът може да ви впечатли с една интересна традиция по великденските празници, която не се среща никъде другаде в Гърция. Жителите на острова хвърлят големи глинени гърнета, пълни с вода, в знак на очакване на възкресението на Христос. Това се случва през деня. Когато настъпи вечерта, всички се събират на площада и под светлините на хиляди фойерверки отпразнуват възкръсването на Божия син.

Заливане с вода и бой с върбови клонки

Ако навсякъде по света Великден се празнува мирно и кротко, то това не се отнася за Чехия, Словакия и Унгария. На много места обичаите по време на празника се смятат за груби и накърняващи честта на жените. И в трите държави мъжете, облечени в традиционни за всяка държава носии, гонят жените и ги заливат със студена вода. И това сякаш не им стига. След ледения душ следва бой с върбови клонки, разбира се, символичен, без никой за пострада. По този начин се отбелязва идването на пролетта и пожеланията за успешна година и добра реколта.

Пролетен Хелоуин по Великден

Във Финландия обичаят изисква на масата да се сложи истинска трева за украса, за да могат празнуващите да наблюдават растежа й, който символизира живота. Малките деца пък се пременят като вещици, обикаляйки съседите за лакомства. След това се правят жертвени огньове, които да отблъснат лошите сили и зли духове.

Танцуващи скелети в Каталуния

Децата, облечени като вещици във Финландия, може да не ви направят особено впечатление, имайки предвид обичаите във Вергес, Испания. По време на процесиите, които изпълват града в дните на Страстната седмица, петима души изпълняват Танца на смъртта. Пременени в костюми на скелети, отново напомнящи за Хелоуин в САЩ, те разиграват различни сценки от живота на Божия син. Специално внимание се отделя на предателството на Юда. Танцът започва вечерта на Велики четвъртък и приключва в малките часове на Разпети петък.

Уникални костюми и яйца на хълма

Италия, Франция и Испания са само част от всички страни, които организират процесии по улиците на градовете си по случай Великден. В САЩ обаче се организира Великденски парад. В него хиляди хора се събират и празнуват заедно. На такова събиране може да се срещнат от зайчета до зайци, интересни костюми на празничната тематика и какво ли още не. Освен парада всяка година на южната поляна на Белия дом се организира състезание по търкаляне на яйца. Президентът е патрон на събитието, на което децата се забавляват с приказки, лакомства и прекрасно боядисаните яйца.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Необичайните великденски традиции по света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди