изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:26 EET
Руски археолози откриха в Египет "белите стени" на древния Мемфис    
По света Група руски археолози, работещи на разкопки в района Сакара в околностите на Кайро, е открила фрагменти от т.нар. бяла стена – фортификационно съоръжение на столицата на Древен Египет – Мемфис. Заради тази стена градът е прославен с едно от имената си, съобщава министърът по паметниците на древността и културното наследство на Египет Мамдух ад Дамати.

По думите му, откритието е с огромна историческа важност. Направено е в района на село Мит Рахина в провинция Гиза, на около 20 километра от Кайро и недалеч от известният некропол на Мемфис – Сакара. Освен фрагментите от стена са открити и добре запазени пещи, както и изделия от висококачествен бронз.

"Надяваме се, че откритието ще ни помогне да разширим познанията си за един от най-важните градове в Древен Египет, който изиграва важна политическа, религиозна и икономическа роля в историята. Едно от наименованията на този град е звучало като "Инбу Хедж" или "Белите стени”, допълва още министърът.

От своя страна, ръководителят на руските археолози Галина Белова пояснява, че в момента “завършват разкопките на място на първото откритие и в скоро време ще започне търсенето на други фрагменти от стената”. Тя се надява, че ще бъдат намерени и други археологически следи на онази ранна епоха от историята на Древен Египет, която започва около 3200 години преди новата ера.

Египетските власти предприемат нужните мерки, за да подпомогнат работата и да гарантират безопасността на руските археолози.

Мемфис заема особено място в историята на Древен Египет. Смята се за най-старата столица на държавата, която преди повече от 5200 години е основана от цар Мина. Мемфис остава столица през цялата епоха на Древен Египет и в наши дни е вписан сред обектите от световното историческо наследство.

Районът Сакара и селцето Мит Рахина, които се намират на юг от Кайро, вече са известни с няколкото важни археологически находки. Сред тях са стъпаловидната пирамида на Джосер и световно известната статуя на Рамзес II. В района работят египетски и чуждестранни археологически експедиции, които се надяват да открият още уникални древни паметници.
http://nakratko.bg

РИА Новости: Археолози са открили гробницата на фараона от третата династия на Древен Египет Ха-Ба
 


Сходни връзки

Руски археолози откриха в Египет "белите стени" на древния Мемфис | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди