изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:11 EEST
20 непознати факта за деликатеса на вампирите - кръвта    
Любопитно Знаете ли че, освен прочулите се напоследък вампири, още 14 000 живи същества на Земята се хранят с кръв? А от коя болест на кръвта страда британското кралско семейство? Framar.bg предлага още 20 любопитни и непознати факти за кръвта.

1. Карл Ландщайнер открива кръвните групи през 1901, след като наблюдава, че смесването на кръвта от различни хора я води до съсирване. По-късно той ги класифицира като A,B и 0.

2. ABO не е единствената налична класификация на кръвта. Съществуват приблизително 33 системи за класификация, приети от Международно общество на кръвопреливането.

3. Кръвните групи отговарят на различни молекули на повърхността на кръвните клетки. Несъответствието между молекулите между донора и реципиента може да предизвика фатална реакцията на имунната система след кръвопреливането, тъй като тялото на реципиента атакува чуждата кръв.

4. Любопитното е, че не всички кръвни групи имат значение при кръвопреливане. Някои вариации са изключително редки или съществуват само при различните етнически групи, което прави заплахата от несъответствие ниска при повечето хора.

5. Кръвната група Джуниър е класифицирана едва преди три години (2012), когато изследователите определя молекулата, която стои зад нея. Мнозинството от хора са Джуниър позивна, но повече от 50,000 японци са Джуниър негативни. При тях несъответствието може да причини опасна реакция.

6. Кръвните групи не са нещо характерно единствено за хората. Кучетата имат наличието на повече от дузина кръвни групи, например.

7. Преди кръвните групи да бъдат открити , докторите експериментират с кръвопреливане между хора и животни. Подсказка: не са минали добре!

8. През декември 1667, докторът Жан Батиста Денис два пъти прелива кръв от теле в тялото на мъж, с цел да го излекува от психично заболяване. След като организмът бил толерантен към първата процедура, той пристъпил към втора, която включвала повече кръвопреливане. Преливането завършило с повръщане и черна урина – досещате се, че това никога не е добър знак – и оплаквания от болка в бъбреците.

9. След като претърпява трето и последно кръвопреливане, пациентът умира. Денис бива изпратен на дело за убийство, но бива оправдан, тъй като става ясно, че пациента е бил отровен, но не от кръвта, а от арсеник.

10. Негови колеги осъждат отравянето, опасявайки се, че процедурата е морално опасна, искайки да се уверят, че Денис се е провалил, преди да отключи тенденция, пише историкът Холи Тъкър в книгата си \"Кървава работа\".

11. Говорейки за недоказани практики, през 1892 граждани на Ексетър, Югозападна Англия, ексхумирали тялото на Мърси Браун, наскоро починала от туберкулоза и хранели нейния болен по-малък брат с прахта от сърцето и черния й дроб. Те вярвали, че тя се е превърнала във вампир и след това ловували за него.

12. Паниката около вампирите в Нова Англия през 19-ти век съвпада с туберкулозните огнища. Тъй като членовете на семейството на починалия често се разболявали и умирали, гражданите предполагали, че това е свръхестествена намеса.

13. Храненето с истинска кръв или хематофагия е характерно за около 14,000 насекоми, включително прочутата дървеница – бича на матрака.

14. Глътка кръв, превръща малките прозрачни дървеници в рубиненочервени на цвят, след първото им хранене.

15. Да бъдеш източник на глътка кръв не е забавно, но поне е временно. По-сериозна тежест измъчва британското кралско семейство до скоро: хемофилия, разстройство на кръвосъсирването. То е вид мутация, която възниква спонтанно при кралица Виктория.

16. През 2009 изследователите обявяват, че \"кралското заболяване\" е всъщност много рядко. Така наречената хемофилия B засяга само 1 на около 25,000 мъже в Съединените щати – това прави 5 пъти по-малко от хемофилия А.

17. Изводът е съставен от анализ на костите на убитата дъщеря от семейство Романови в Русия, Виктория Алис.

18. Днес хемофилиците се третират с редовни вливания на генни фактори на кръвосъсирването, които телата им не са в състояние да произвеждат. Те биват извлечени от дарена кръв.

19. Изследователите проучват начини за вмъкване на функциониращи версии на генетичния фактор на кръвосъсирването в собствените клетки на пациента. През 2011 г. шест пациенти с хемофилия B са в състояние да спрат или намалят честотата на своите нормални инжекции благодарение на генната терапия.

20. За нещастие никой не предлага генна терапия за по-общи кръвно базирани неволи, например: главоболие след сладолед. Просто ще трябва да се научите да живеете с болката. Смята се, че този тип главоболие се причинява от бързото разширяване на предната церебрална артерия на мозъка и се дължи на резки температурни промени в устата.
http://www.blitz.bg

Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000
Какъв е вашият тип тяло?
Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести
Доказателства, че прераждането съществува
Котка получи нов живот с кръв от куче
AB (IV) е \"най-любовчийската\" кръвна група
Кръвната група определяла сексуалността на човека
Съвместимостта на кръвните групи, или за кого е полезна вашата кръв
 


Сходни връзки

20 непознати факта за деликатеса на вампирите - кръвта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди