изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:09 EEST
НАШИТЕ СЕ УЧАТ ОТ САЩ: WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна ф    
По света Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ на дъщерна фирма на руската „Росатом\" по времето, когато държавен секретар бе Хилъри Клинтът. Малко по-късно фондация, свързана с ръководителя на продавача, е направила голямо дарение от 2,35 млн. долара на благотворителната организация на семейство Клинтън, пише The Wall Street Journal.

Продажбата на 51% от Uranium One на дъщерна фирма на руската „Росатом\" за 610 млн. долара е била одобрена през 2010 г. от федералната комисия, която разглежда чуждестранните инвестиции. Между 2008 г. и 2012 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, проект на Clinton Foundation, е получила 2,35 млн. долара от фондацията Fernwood на Иън Телфър, който е ръководил Uranium One преди продажбата.

За дарението съобщава Питър Швайцър в книгата си Clinton Cash („Парите на Клинтън\"), която разглежда финансовите сделки на бившия президент Бил Клинтън и съпругата му. Книгата допълва предишни съобщения за конфликти на интереси между благотворителната организация на Хилари Клинтън и дейността й като държавен секретар. WSJ съобщава, че най-малко 60 фирми, в чиято полза тя е лобирала, са дарили над 26 млн. долара на фондацията й.

Според говорителя на кандидатпрезидентската кампания на Клинтън книгата „манипулира вече известни факти и ги превръща в теория на конспирация. Подажбата на Uranium One е „преминала през обичайния процес, а държавният секретар не се е месил\", гласи официалното обяснение.

WSJ обаче потвърждава и други описани случаи на конфликти на интереси в кариерата на Клинтън като държавен секретар. Един от тях е от 2009 г., когато Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative е получила два милиона акции в Polo Resources - минна инвестиционна компания, оглавявана от канадския бизнесмен Стивън Детълс. Два месеца по-късно по данни на WikiLeaks американският посланик в Бангладеш притиска енергийния съветник на премиера на страната да разреши добива в открити мини, в това число в Пхулубари, където Polo Resources има участие.

 


Сходни връзки

НАШИТЕ СЕ УЧАТ ОТ САЩ: WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна ф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди