изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:48 EET
10 от най-опасните пътища на света    
Любопитно Модерните технологии и опитът в пътното строителство работят за намаляване на рисковете по пътя. Въпреки това, по света има места, където може би трябва да се замислите доста преди да предприемете пътуване по тях. Има и много пътища, които са често използвани, просто защото са прекалено опасни и тяхното изминаване носи голямо количество адреналин. Вижте 10 от най-опасните пътища на Земята:




10. Магистралата "Айр" в Австралия
По тази магистрала, дълга 1100 км, няма нито отвесни скали, нито остри завои, които да затрудняват пътуването. Нейната опасност идва от там, че е прекалено дълга и скучна за изминаване. Хората често казват, че се намира "по средата на нищото". Намира се в район с кенгурута, емута и камили, които често предизвикват щети на превозните средства. Дори да не се сблъскате с някое от тези животни, самотата, която магистралата носи, предизвиква в шофьорите голяма умора, която е твърде опасна за толкова дълъг път.



9. Пътят "Трансфагарасан" в Румъния

Този път е популярен измежду ентусиастите и любителите на адреналина и високите скорости. Опасен е заради своите 90 км остри завои. Първоначално е построен като военен път от Николае Чаушеску през 1970 г. и свързва двете най-високи части на южните Карпати. "Трансфагарасан" има повече тунели, от който и да е друг път в Румъния.



8. "Стелвио" в Италия
"Стелвио" е най-високият път в източните Алпи. Дълъг е близо 3 км и е създаден от Австрийската империя в периода от 1820-1825 година. Със своите 60 остри завоя и защита само от ниска бетонна бариера, този път може да причини световъртеж дори на най-добрите шофьори. Отворен е от юни до септември, когато милиони посетители се стичат.



7. "А-537", Великобритания
Прякорът му е "създател на вдовици". Това е най-опасният път във Великобритания. Статистиката сочи, че има 36 смъртни случая само от 2006 до 2008 по 11-метровата права отсечка от пътя и 44 сериозни инцидента за периода от 2007-2011 година. Любимо място за мотоциклетистите, които често се удрят в каменните стени, които ограждат част от "А-537".



6. "Колима" в Сибир
Местните наричат пътя "Маршрутът", тъй като е единственият път в необятната, замръзнала част на източен Сибир. Другото му име е "пътят на костите", тъй като е изграден от стотици политически затворници, които били осъдени по време на режима на Сталин. Носи се слух, че затворниците, които не се трудели усърдно, били убивани и заравяни в основите на пътя. Наричан е още "Най-студеният път на света", тъй като сняг може да се забележи дори през август и юли.



5. "Ротанг", Индия
Според ВВС, всеки сезон, пътни фирми използват навигации, за да открият пътя и да го изкопаят наново. Известен е с кални свлачища, непредсказуеми снежни бури и лавини. В действителност, "ротанг" означава "купчина трупове".



4. "Каракорам", Пакистан
Пакистанското правителство го нарича "Приятелска магистрала", но в този път няма нищо приятелско. Това е пътят с най-голяма надморска височина в света (4800 м). Дълъг е 1287 км, свързва Пакистан и Китай и пресича планината Нанга Парбат, която е по-известна като "планината убиец". По пътя дори има знаци като "Спокойно, хлъзгавият район свършва."



3. "Тролстиген", Норвегия

"Тролстиген" означава "пътят на троловете", което добре описва опасният планински път. През зимата и пролетта, Тролстиген е затворен заради силните снеговалежи, но през лятото е известен туристически район. Въпреки, че през последните години е бил подобряван, все още е прекалено тесен. По него има обозначени малки тераси, където може да се наблюдава гледката от високо.



2. "Юнга", Боливия

Според последни проучвания, по този път има средно между 100 и 200 инцидента годишно. Хората го наричат "пътят на смъртта", а издигнатите паметници го правят да изглежда повече като гробище, отколото път. "Юнга" криволичи почти по цялата си дължина, а най-интересното е, че по него няма предпазна мантинела.



1. Магистрала 1, Афганистан
Наричат я "пътят пръстен". Със своите 2000 км свързва Мазар, Кабул и Кандахар. Грубият пейзаж и лошата инфраструктура са най-незначителният проблем. Пътят минава през територията на талибаните, за това често има полицейски патрули и конвои на НАТО. Крайпътни бомби, засади, огън и екстремните климатични условия го правят най-опасният път на света.

http://lifestyle.framar.bg
 


Сходни връзки

10 от най-опасните пътища на света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди