изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:42 EEST
Експерти: Трусът в Непал потвърди раждането на нов суперконтинент    
По светаЗеметресението в Непал отново показа, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент Амазия, съобщи в. "Дейли мейл". Това твърди д-р Чжън-Сян Ли от университета "Къртин", който е изучавал в Непал сблъсъка на Индийската и Евразийската плоча.

Нещо подобно се е случило преди 50 млн. години, когато Индия се е врязала в Азия и намачквайки земната кора е образувала Хималаите. На север към Европа се движи Африка, а Арабският полуостров се плъзга към Кавказ, поради което се тресе земята в Иран, Турция, Армения и Азербайджан.

Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност. Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно. В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия.

Австралия също се движи към Азия със 7 см годишно. Идеята, че на Земята се образува нов суперконтинент, наречен Амазия, не е нова. По-съвършената техника обаче позволява промените да се следят по безпрецедентен начин. Специалистите не са единодушни къде ще се образува новият суперконтинент.

Според някои центърът му ще е Африка, но учени от университета Йейл мислят, че той ще е около Северния полюс. Според тяхното изследване от 2012 г. Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, а Азия ще се слее с двете Америки. Това може да се случи след 50 до 200 милиона години.

Новата техника - сеизмична томография с висока резолюция, географски информационни системи и все по-голямата компютърна мощ, позволяват на учените да проследяват тези промени по безпрецедентен начин. Те например могат да ги сравнят с предишните суперконтиненти Родиния и Пангея, образували се съответно преди един милиард и 300 милиона години.

"Тези технологии ни позволяват да свързваме сегашната тектоника на плочите с динамични процеси дълбоко в мантията, а също и с древни геоложки данни", каза д-р Ли пред в. "Сидни морнинг хералд".   http://www.blitz.bg

СЕИЗМОЛОГ: ОГНИЩЕТО "ШАБЛА-КАЛИАКРА" МОЖЕ ДА НИ ДОКАРА ТРУС КАТО В НЕПАЛ

Ето какво остана от Катманду след убийствения трус /ВИДЕО/


ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


 


Сходни връзки

Експерти: Трусът в Непал потвърди раждането на нов суперконтинент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди