изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:09 EET
Борисов иска реабилитация на ген. Шивиков    
НовиниПремиерът Бойко Борисов настоява по време на днешното правителствено заседание военният министър Николай Ненчев да изясни случая с подалия оставка ген. Димитър Шивиков командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово, предаде репортер на БГНЕС.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка", заявява Борисов, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той подчертава, че ген. Шивиков е "изключително достоен генерал". "Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят", възмущава се премиерът. Той настоява министър Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала. "Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва", подчертава Борисов. Той добавя, че е разговарял и с президента, който е разтревожен.

Ненчев благодари на Борисов, че има отношение към този казус. "То не се касае само за генерал Шивиков. Отстранени са шестима висши офицери до момента. Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете", обяснява се министърът.

"Вчера имах разговор с генерал Боцев и той ми каза, че са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени. Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес. А в този конкретен случай имаме две опции – едната е действително ние да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление. Това е един достоен генерал. Оставете това! Държавата е инвестирала толкова средства, той е все още млад, може да служи, в един момент ние прекъсваме неговата кариера и възможност за развитие в каквато и да е посока. Затова, колеги, моля за вашата съпричастност в тази посока да направим всичко възможно", каза Ненчев.

В отговор Борисов му заявява, "максимум съдействие ще получиш от нашата парламентарна група на ГЕРБ, надявам се и от другите колеги, да направим леки корекции".

Правосъдният министър Христо Иванов пък дава пространна оценка на военните съдии и прокурори като определя, че "част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", казва Иванов.   bgnes.com
 


Сходни връзки

Борисов иска реабилитация на ген. Шивиков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди