изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:28 EET
Сириза обвини в терор кредиторите на Атина    
Европейски съюз В навечерието на референдума в Гърция финансовият министър Янис Варуфакис обвини международните кредитори на страната в тероризъм. А след това бе принуден спешно да опровергава твърдение в авторитетния “Файненшъл таймс”, че се готви “подстрижка” (т.е. конфискация) от 30% на депозитите над 8000 евро.

Гърците са поделени почти по равно по въпроса на допитването, като някои последни проучвания дават лек превес на “да”. Но на заключителните митинги в петък в Атина привържениците на “не” бяха повече - 25 000 души. На по-малко от километър от тях се бяха събрали 22 000 гърци, призоваващи да се гласува с “да”, посочва АФП.

“В неделя ние не рашаваме дали да останем в Европа - а дали да живеем с достойнство в Европа”, каза на митинга премиерът Алексис Ципрас. Той призова гърците да обърнат гръб на “тези, които тероризират страната”. Премиерът посочи, че при едно “не” на ултиматумите на кредиторите, страната ще е в по-силни позиции на преговорите с тях.

Лидери на ЕС обаче предупреждават, че победа за “не” може да изхвърли Гърция от еврозоната.

Варуфакис обаче ги обвини в подклаждане на страхове.” Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм”, каза той пред испанския в. “Ел Мундо”, говорейки за политиката на кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС. “Това, което искат Брюксел и Тройката, е “да” да спечели, за да могат да унижават още гърците”, добави той. И предупреди, че Европа ще загуби също толкова много като Гърция, ако бъде принудена да напусне еврозоната: “Ако Гърция се сгромоляса, един трилион евро ще бъдат загубени. Това са прекалено много пари, за да може Европа да си го позволи”.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, който поддържа твърда линия срещу кабинета на СИРИЗА в Атина, заяви, че те не искат програма за реформи и допусна временно излизане на Гърция от еврозоната. “Дали с еврото или временно без него - само гърците могат да отговорят на този въпрос”, каза той пред “Билд”.

Някои анализатори близки до СИРИЗА винят част от лидерите в ЕС, че просто искат да свалят това правителство, като предупреждение за други непослушни и евроскептични партии като “Подемос” в Испания. В редица градове в Европа, включително Мадрид, Лондон и Париж, стотици излязоха в знак на солидарност с Гърция и срещу налаганите мерки за икономии в Европа.

Варуфакис нарече “зловреден слух” написаното от “Файненшъл таймс”, че банките в Гърция подготвят спасителен план, според който ще бъдат конфискувани част от депозитите на клиентите. Според неофициална информация се готвела подстрижка от поне 30% за всички депозити над 8000 евро и този сценарий е изключително вероятен за поне една банка. Подобна мярка можела да бъде част от сделка за рекапитализиране на банките, договорена с кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Задействането й щяло да стане, след като ЕЦБ обяви банките за изпаднали в несъстоятелност или ако спре отпускането на аварийна ликвидност.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Сириза обвини в терор кредиторите на Атина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди