изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:08 EEST
АБВ СЕ САМОУБИ: Колко социално е социалното министерство? Спират инвалидните пенсии...    
Политика Хората с инвалидност от ТЕЛК, които обаче са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят – да не получават пенсия за инвалидност от НОИ – такава реформа предлага социалното министерство и ще я предложи тази есен...

Към момента, пенсията се отпуска на база на решение на ТЕЛК и зависи от процента на присъдена инвалидност, без значение дали човек продължава да работи.

“Заетостта ще даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. А сумата вместо за пряко подпомагане да бъде насочена, за да се насърчава работодателят да назначи човек с увреждания. Това не изключва плащанията за асистенти, други помощни средства и прочее”, заяви вицепремиерът  Калфин.

Такъв вид система е по германски модел – колкото повече нараства заплатата на даден човек с увреждане, толкова повече намаляват социалните плащания към него.

Друго важно е, че работоспособността ще се оценява не от ТЕЛК, а от медико-социална комисия в НОИ. След експертизата на тази комисия, следва евентуална преквалификация и включването на човека в пазара на труда.

“Въпреки увреждането си тези хора са пълноценни за определени работи, примерно счетоводители”, посочи Калфин.

Явно тези промени са провокирани от следната статистика - с 280% са се увеличили инвалидните пенсии в България за последните 15 г., според  анализ на НОИ. В края на миналата година пенсия за инвалидност са получавали над 907 хил. души.

Въпросът е – колко социално е да караш човек с увреждания да си доработва нужните пари?

Социално ли е да отнемаш нечия пенсия, понеже видиш ли, човекът с увреждане... все още може да се взира и пише на компютър и затова  трябва да се преквалифицира, нищо, че цял живот е работил в строителството, примерно?

Колко социална е тази реформа?

http://www.lentata.com


ГРОБАРИ НА БЪЛГАРИЯ: Велизар Енчев: Искров е получавал 45 000 лева заплата!

Меглена Кунева: „Заплата от 340 лв. не е бедност”

 


Сходни връзки

АБВ СЕ САМОУБИ: Колко социално е социалното министерство? Спират инвалидните пенсии... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди