изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:42 EEST
France info: България – тайният маршрут на джихадистите    
Коментари Париж. България е най-честно използваният сухопътен маршрут от членовете на „Ислямска държава“, откакто Турция засили охраната на летищата. От 2013 година стотици джихадисти новобранци, сред които и много французи, са достигнали Сирия през тази страна, коментира Franceinfo.

През последните месеци граничният пункт „Капитан Андреево“ на границата между България и Турция се превърна в истинска фронтова линия във войната срещу джихадистките мрежи. Денонощно коли, камиони и автобуси преминават границата, превозвайки все повече кандидат-джихадисти към Истанбул – последният етап преди достигане до контролираната от „Ислямска държава“ територия в Сирия. Дори началникът на българската гранична полиция Георги Калайджиев признава, че е пропускал джихадисти: „Виждал съм хора, които принадлежат към тези екстремистки групи и които искат да достигнат до Сирия. Такъв бе и случаят с Фриц-Жоли Жоашен, близкия на братята Куаши, който бе арестуван тук“.
Но докато Жоашен бе хванат, повече преминават през дупките на мрежата. Според българското МВР за две години стотици джихадисти са поели по този известен като скришен път, а явлението набира сила, откакто турските власти засилиха контрола по летищата. Така, за да не бъде сочена от Брюксел като страна, която не е способна да охранява границите си, България оказва натиск на автобусните компании. Сега шофьорите на автобуси разполагат списък с имената на пътниците, с техните данни и номера на личните документи. И докато преди автобусите са минавали само митническа проверка, сега те са проверявани от полицаи, които се качват на автобуса, проверяват паспортите и претърсват багажите.
Истинският помощник на властите е информационната система на Шенген за издирваните от полицията лица. Базата данни обаче не е особено полезна, когато става дума за новобранец, който се намира само под наблюдение или който не може да бъде обвинен. Според Николай Димитров, заместник-началник на пункт Лесово, това е и причината арестуването на тези хора да бъде толкова трудно. „Работим с данни и доказателства. Не можем да арестуваме гражданите на ЕС само по подозрения. Това би било зле интерпретирано и ще навреди на образа на България“, казва той.
 


Сходни връзки

France info: България – тайният маршрут на джихадистите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди