изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:10 EET
Чобанин откри златна „шпионска“ монета    
НовиниСъвестен чобанин откри в местност в старата столица Плиска уникална златна монета от VIII век и я дари на музея в Шумен. Росен Попов от с. Жилино донесъл парата заедно с още три оловна кръста и няколко монети, които тепърва ще се проучват. Постъпката му е похвална, каза директорът на музея Георги Майсторски и уточни, че дарителят ще получи възнаграждение.


Нумизматът д-р Женя Жекова с ценното дарение - византийска златна монета от 8 век. Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА


Според музейния шеф Росен е не само честен, но и най-начетеният чобанин в региона. Той перфектно познава цялата околност и друг път е носил находки. Иначе византийската монета тежи 4,44 грама от почти 24-каратово злато, съвършено запазена. На нея е изобразен император Константин V със сина си Лъв IV, а на гърба е бащата Лъв III.

Дарената монета не може да се разглежда като търговски паметник, по това време монетите не са били разменно средство, каза нумизматът д-р Женя Жекова. Тя обясни, че император Константин V е известен с нескончаемите си походи за превземане на България.

Археологът проф. Николай Овчаров, който присъства на представянето на находката, предположи, че е възможно с тези монети Константинопол да е плащал на тукашните си агенти за сведения за българската отбрана.  http://www.trud.bg

 

 


Сходни връзки

Чобанин откри златна „шпионска“ монета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди