изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
ОТКРИХА ЕПИСКОПСКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА КРЕПОСТТА ЗАЛДАПА    
История„След месец и половина разкопки на Залдапа мога да изкажа обосновано предположение, че вече открихме епископската резиденция” – това написа в профила си във фейсбук директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

Археолозите проучват ранно-християнската епископска базилика, която бе открита миналото лято. Неотдавна бе открит надпис в района на епископската базилика, който е на гръцки и изразява благодарност към Бога. Учените предположиха, че това е надгробен надпис, поставен в основите на базиликата. Открита е втора червена мраморна колона, което безспорно показва, че се касае за епископска базилика, в която император Виталиан е бил коронясан. Сред находките има и една бронзова лъжичка, за която се предполага, че е използвана за даване на причастие в храма. Регионалният исторически музей в Добрич и Община Крушари разработват проект за превръщането на крепостта Залдапа в туристическа атракция. Очаква се от 2017 г. тя да стане международен обект за проучвания, след като към обекта бе проявен интерес от учени от Франция и Канада, които в продължение на двайсетина дни работиха с археологическия екип на крепостта.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА ЕПИСКОПСКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА КРЕПОСТТА ЗАЛДАПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди