изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:15 EEST
СОМОВЕ ГИГАНТИ В ЯЗОВИР "ТИЧА"    
Лов и риболовВ язовир "Тича" живеят сомове с чудовищни размери! Поредното доказателство е уловът на русенски рибар преди няколко дни, научи "България Днес".

Аз ще изям този сом, казва Георги Йорданов, след като успява да улови екземпляр, чиято дължина се доближавала до неговата височина. Сомът е дълъг 140 сантиметра, а теглото му е над 12 килограма. По време на риболова той успял да хване друг екземпляр, който бил дълъг 110 сантиметра и тежал 7 килограма. Богатият му улов се допълнил от още 9 риби по 4-5 килограма.
"Това е най-големият сом, който някога съм хващал, а от доста години съм запален риболовец. За пръв път ми се случи да отида на язовир и късметът беше на моя страна. За някои от рибите ми трябваха доста усилия, за да мога да ги извадя", разказа Георги, който признава, че обича да ходи за риба в компанията на приятелката си Пепи.
Младият рибар, който от детските си години е с въдица в ръка, признава, че е амбициран да хване още по-голям сом, като смята, че това може да се случи отново на язовир "Тича".
Сред въдичарите водоемът е известен като убежище на огромни екземпляри. През 2007 година сом с тегло 112 килограма и дължина 254 сантиметра беше хванат в язовира. "Рекордьорът" беше уловен на въдица от 29-годишния тогава пловдивчанин Красимир Александров, който за първи път отишъл на риболов на яз. "Тича".

"Около час се мъчих да извадя гигантската риба от водата, след това четирима мъже я пренесоха от лодката до брега. Вероятно повече никога няма да хвана толкова голяма риба, макар че се занимавам с риболов от малък. Сега и двамата с този сом сме шампиони, затова реших да му подаря живота", разказа Александров. Когато установил размерите на сома, решил, че ще го пусне обратно в язовира.

Дълго време рекордът в България за улов на сом е 102,5 килограма. Русенецът Георги обаче смята, че рекордите трябва постоянно да се подобряват, и затова е амбициран в най-скоро време да направи удара на живота си с някой сом гигант. Още по-щастлив ще е, ако годеницата му присъства на постижението му и запечата момента на снимки.

Една от най-разпространените рибарски истории у нас е, че в различни язовири има сомове, които тежат повече от 300 килограма. Размерите им били толкова големи, че водолази, които са ги виждали във водата, излизали на повърхността с побелели от страх коси. Засега тези разкази нямат официално потвърждение.

Останки от Втората световна война открити в 3-метров сом
След два часа битка рибар извади двуметрово чудовище от язовир „Кърджали”
Доктор улови сом 108,5 кила
Двуметров сом извади на брега рибар-рекордьор
РУСНАЦИ ВАДЯТ СОМ-ЧУДОВИЩЕ /ВИДЕО/
73-килограмов сом уловиха в Струма
40-кг мустакат сом улови строителен предприемач
Хванаха най-големият речен сом в Марица
ВАРНЕНЕЦ ИЗВАДИ ГИГАНТСКИ СОМ ОТ "ОДРИНЦИ"
Българин улови гигантски сом в Гърция
Хасковски пожарникари уловиха сом-гигант
Над 100 килограма е тежал сом в река Дунав преди 2000 години, твърди полски археолог


 


Сходни връзки

СОМОВЕ ГИГАНТИ В ЯЗОВИР "ТИЧА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди