изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:23 EET
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ    
Новини Носителят на званието „Почетен гражданин на Добрич“ тази година е заместник-председателят на Европейския парламент и еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя е отличена за нейната хуманитарна дейност и подкрепа, заслугите й за развитие на регионите и приноса й за утвърждаване авторитета на страната ни.

Това реши след тайно гласуване днес Общинският съвет в Добрич. От гласувалите 35 общински съветници, „за“ бяха 26 гласа, „против“ – двама, „въздържал се“ – четирима, а три гласа са били недействителни.
Според статута на званието, с него се изразява благодарност и признателност на гражданите на Добрич към положените от носителя усилия за развитие във всички сфери на обществения живот.
В срока до 31 август тази година постъпиха общо шест предложения за шест изявени представители от различни сфери на обществения живот, допринесли с делата си за престижа на Добрич и Добруджанския край, положили усилия и подпомогнали развитието на града и региона.
Те са Димитър Галмадиев – заслужил майстор на спорта по радио-технически спортове, д-р Иван Аврамов д.мед. – акушер-гинеколог, преподавател и учен, член на Съюза на писателите-лекари, Калинка Вълчева – народна певица от Добруджанската фолклорна област, Константина Петкова – оперна певица, режисьор, музикален педагог, Кристалина Георгиева – експерт-икономист и преподавател; заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар и проф. д-р Пламен Арабов – музикален педагог и творец.
13-членна Комисия по предложенията за почетен гражданин е разгледала на 4 септември номинациите. При проведеното тайно гласуване кандидатурата на Кристалина Георгиева е получила квалифицирано мнозинство (10 гласа от 12 присъствали).
Почетното звание се връчва на празничната сесия на Общинския съвет за Деня на Добрич – 25 септември. Местният парламент препоръча със свое решение на кмета Детелина Николова да впише в Почетната книга на Добрич останалите номинирани, ако те още не са вписани. НДТ

СПРАВКА ЗА ЖИЗНЕНИЯ ПЪТ И КАРИЕРА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Кристалина Георгиева е родена през 1953 г. в София и е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Попхристович Кършовски - една от емблематичните фигури на Българското възраждане и един от строителите на съвременна България. Създател на първото взаимно училище в Добрич и учител в него,  той въвежда модерната за Европа взаимоучителна метода на обучение, първите годишни изпити и първото честване на празника на Св. Св. Кирил и Методий в града ни. На 11 май 2015 г. – Деня на светите братя, при откриване на експозиция в Добрич, посветена на големия българин, Кристалина Георгиева каза: „Прекланям се пред делото на моя прадядо и на всички като него, които са направили възможно ние да живеем в свободна България. Те са ни оставили едно послание: да сме заедно и да сме хора... Аз се старая да вървя по неговите стъпки....”
Тези нейни думи не са голословни. Зад тях стои един достоен професионален път в служба на хората.
Приносът на г-жа Кристалина Георгиева в работата на редица международни институции и за утвърждаване авторитета на България е безспорен.
От 1993 г. тя работи в Световната банка като главен икономист по околна среда за Европа, Средна Азия, Близък изток и Северна Африка, директор на отдел \"Околна среда\" за Източноазиатския и Тихоокеанския регион, директор на стратегическите операции за устойчиво развитие и вицепрезидент на банката. Преди това е завършила Университета за национално и световно стопанство, специализирала е в Масачузетския технологичен институт (MIT) и в London School of Economics и е била гостуващ професор в редица университети по целия свят.
През 2010 г. по предложение на България Кристалина Георгиева е избрана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. През следващите четири години тя е там, където хората имат най-голяма нужда от доброта, състрадание и помощ - Хаити, Чили, Пакистан, Сахел, Дарфур, Киргизстан, България, Унгария. 
След бедствието, сполетяло Добрич през юни 2014 г., Кристалина Георгиева е и сред пострадалите хора от нашия град. Благодарение на общите усилия Община Добрич получи от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия.
В резултат на работата си в края на 2010 г. тя е обявена за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“ от електронното издание „Юръпиън войс“ (European Voice), а през годините работата й е високо ценена. 
В края на 2014 г. Кристалина Георгиева единствена от номинираните за ключови постове в комисията на Жан-Клод Юнкер получава безусловна подкрепа от всички политически групи в Европейския парламент и е избрана за зам.-председател в Европейската комисия и еврокомисар в ресора \"Бюджет и човешки ресурси\".
Днес нейната трудна задача е да осигури растеж, повече работни места, по-добри условия за живот и по-малко неравенство в Европейския съюз между богатите и бедните - страни, региони, граждани. Усилията й са насочени и към създаването на енергийния съюз и на единния цифров пазар, а също към реализирането на Инвестиционния план за Европа, от който се очаква допълнителен стимул за растеж и нови работни места. По думите й, това ще са инвестиции в по-добър живот и за българските граждани, защото така европарите ще работят по-добре за всички европейци и за всички българи.
През всички тези години Кристалина Георгиева насърчава страната ни и нейните граждани да вземат най-доброто от членството в ЕС, като подкрепя и помага на България да работи и изпълнява европейските програми в името на своето бъдеще. Едновременно с това тя окуражава националното самочувствие, вярата в себе си и призовава за единство в името на България. Посланието й към сънародниците е да бъдем предприемчиви, смели и добре подготвени, да не спираме да търсим и да мечтаем, „да държим високо знамето на страната си“.  НДТ
 


Сходни връзки

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди