изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:38 EET
България става „гореща точка” за бежанците (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Дали страната ни ще бъде „гореща точка” за ситуиране на бежанците се превърна в най-коментирана тема в парламента. Поводът стана изказване на канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, която, цитирана от чуждестранни медии е заявила, че България също настоява на нейна територия да бъде разположен подобен център за регистрация на бежанци, какъвто след извънредната среща на върха лидерите на Общността ще открият в държавите, разположени по външните граници на ЕС – Гърция и Италия.

В същото време на брифинг в парламента евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова обяви, че в нито един момент не е обсъждано „горещите точки” за разпределяне на бежанци да бъдат ситуирани в България. На въпрос дали Ангела Меркел е излъгала, че премиераът Бойко Борисов е искал да има такива „горещи точки” на нашите граници, Паунова отново повтори, че доколкото е запозната и на срещите, на които е присъствала в Брюксел вчера, от българска страна не е поискано България да става гореща точка и да имаме разпределителен център или място.
Янко Янков от ДПС от своя страна отбеляза, че информацията дали ще има „гореща точка” в България, не е ясна и сподели, че може би при превода има някакво недоразумение. Той изтъкна, че премиерът е наясно със ситуацията, с възможностите на България, с натиска, който се оказва. Според него едва ли Бойко Борисов е казал точно така, защото България няма реален капацитет да бъде такъв разпределителен център, такава „гореща точка. Депутатът уточни, че ако бъде изграден такъв разпределителен център, бежанския поток ще се увеличи.
Борис Станимиров от Реформаторския блок пък обяви, че „горещата точка” в България е хипотеза в случай, че страната ни бъде подложена на бежански натиск както в Гърция и Италия. Той отчете, че разпределителният механизъм решава въпроса с равномерно разпределение по квоти в рамките на целия ЕС и дава възможност бежанските потоци, които заплашват България в много по-голяма степен да бъдат разселени в другите страни.
Атанас Мерджанов от БСП лява България и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт разкритикуваха тази идея. Според Мерджанов преди да се заговори за „горещи точки”, е необходима достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност. Той обяви, че нищо официално не са разбрали за това намерение и коментира, че за пореден път ставаме свидетели как горещите, важните новини за България, се научават от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство. Красимир Каракачанов от своя страна призова българските политици да спрат да ги обливат горещи вълни, защото си правят експерименти с държавата. Той се ангажира, ако подобно решение стане факт, да инициира национален референдум. И Янко Янков, и Красимир Каракачанов бяха категорични, че решението за разполагане на „горещи точки” в България, трябва да мине през парламента. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

България става „гореща точка” за бежанците (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди