изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:37 EET
ГОЛЯМ ЕВРОБАЛАГАН: Меркел разясни уговорката за "горещите точки"    
Европейски съюзКакво стана на срещата на ЕС в Брюксел завчера и наистина ли България е поискала изграждане на горещи точки (хотспот - център за временно приемане на бежанци), или става дума за медийни интерпретации. Това изясни самата Ангела Меркел на пресконференция след срещата в сряда вечерта. На доуточняващи въпроси канцлерката уточни, че засега става дума за решение за горещи точки в Италия и Гърция, а ако България поиска изграждането на такъв, ще бъде подкрепена, пише "24 часа".

Часове преди това - предната вечер, самата Меркел каза: “Говорихме за това, че всяко квотно разпределение (на бежанци, б.р.), каквото и да се реши (защото Европейската комисия разпространи нови предложения), може да се случи само ако имаме съответните изходни пунктове, или така наречените горещи точки. И тук това беше предмет на детайлна дискусия с консенсус и още веднъж бе казано, че държави с външни граници - тоест Гърция и Италия, но и България, която посочи, че не е в Шенгенското пространство, но има външна граница с Турция, ще изградят горещи точки най-късно до ноември 2015. И че там ще се извършва идентификацията, регистрацията и снемането на отпечатъци от имигранти и едновременно с това ще бъдат или експулсирани, или разпределяни от тези точки. Това е прецизен резултат, който засяга онези, които трябва да имат горещи точки, и допълва решението на вътрешните министри от вчера (за разпределение на 120 000 бежанци по квотен принцип, б.р.) Затова съм много доволна от резултатите от съвета, ясно е, че с тях не можем да решим изцяло бежанския проблем, но направихме крачка напред.”

По-късно германски журналист в залата зададе доуточняващ въпрос: “Искам да уточня казаното за горещите точки от вас, тъй като споменахте освен Гърция и Италия и България. Това означава ли, че и други държави от ЕС могат да изградят хотспотове - Унгария вече отхвърли подобно предложение, но означава ли това, че България е кандидат? Дали разходите за тези центрове ще се приспаднат от пакта за стабилност и изискването в него за определен държавен дефицит (да не се преминава 3% от БВП, б. р.)?

Меркел отговори: “Разбрах това желание (за парите, б.р.), но трябва да проучим много прецизно какви са разходите и тогава да решим, засега нямам още готово мнение по този въпрос. Що се отнася до горещите точки - става дума за Италия и Гърция, а България просто посочи, че също има външна граница с Турция и стои под силен натиск на бежански поток оттам. Затова ние отговорихме, че сме отворени за това, ако България иска да изгради гореща точка, ще получи същата помощ от европейските институции и агенции като Гърция и Италия. Но не беше натиск от наша страна България да изгради такава гореща точка, а тя посочи, че има проблем и защо не и тя да получи помощ, което аз намирам за напълно логично.”

http://europe.actualno.com
 


Сходни връзки

ГОЛЯМ ЕВРОБАЛАГАН: Меркел разясни уговорката за "горещите точки" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди