изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:21 EEST
Земята закри Луната в зрелищен спектакъл    
НовиниТази нощ наблюдавахме особено зрелищно пълно лунно затъмнение, съвпадащо със суперлуние – максималното доближаване на Луната до Земята. Луната беше е необичайно голяма и ярка и обагрена в червено.Това бе и последното по-значимо астрономическо явление за годината, съобщават от Института по астрономия при БАН.

Лунното затъмнение можеше да се наблюдава от най-източните части на Тихия океан, Северна и Южна Америка, Атлантическия океан, Европа, Африка, Западна Азия, от най-западните части на Индийския океан и от части в Антарктика.

То започна в 03,11 ч. наше време, но наблюдателите можеха да регистрират видима промяна във вида на Луната едва след 4 ч. Пълната фаза на затъмнението започна в 05,11 ч. и от този момент Луната се обагри в червеникаво-кафяв цвят. Кулминацията на явлението беше в 5,47 ч., когато лунният диск беше максимално затъмнен.

Лунни затъмнения се случват, когато Слънцето, Земята и Луната се подреждат почти или точно в права линия, при което полусянката или сянката на Земята попада върху Луната, обясняват астрономите. И допълват, че земната полусянка води до неголямо понижаване на осветеността на нашия естествен спътник, което за обикновен наблюдател е почти незабележимо като ефект. При попадането на земната сянка върху Луната обаче се наблюдава частично или пълно лунно затъмнение.

Източник: БТА 
http://www.vesti.bg 


 


Сходни връзки

Земята закри Луната в зрелищен спектакъл | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди