изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:01 EEST
АГОНИЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА: Парламентът отказа да преразгледа антируските санкции    
НовиниМнозинството в НС пак отхвърли искането на БСП за решение за преразглеждане на санкциите на ЕС срещу Русия. Стигна се до скандал за това и липсата на министри. За пореден път от левицата настояха българският парламент да се обяви против разширяването на санкциите, МС да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС, и незабавно да бъде отменена забраната за пътуване в ЕС на руски депутати.

Предложението обаче беше отхвърлено с 52 гласа \"за\", 47 \"против\" и 31 \"въздържал се\". В подкрепа на проекторешението гласуваха освен БСП, Патриотичният фронт, \"Атака\" и АБВ. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС и \"Български демократичен център\" гласуваха \"против\" и \"въздържал се\".

\"Очевидно е овчедушието на българското правителство към санкциите срещу Русия, днес водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на отношенията и диалога, като вредни за възможното включване и на Русия в решаването на проблемите в Сирия\", заяви по време на разгорещените дебати лидерът на БСП Михаил Миков.

Той настоя за ясна позиция на България по този въпрос, защото по някои оценки преките щети за българската икономика от санкциите и контрасанкциите през последните 10 месеца надхвърляли 100 млн. евро.

По време на дебатите обаче възникна спор не с управляващите, а между \"Атака\" и БСП. Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че подкрепя всичко,  свързано с отмяна на санкциите към Русия, но подчерта.

\"Аз гласувах \"против\" правителството на Пламен Орешарски. Вашият министър-председател подкрепяше санкциите срещу Русия. Когато говорите за санкции, г-н Миков, трябва да се обърнете към Кристиан Вигенин, който беше външен министър и отхвърли искането ни да признаем референдума в Крим. Не може, когато сте на власт да водите антируска политика\", заяви той, цитиран от \"Фокус\".

Изказването на Сидеров бе репликирано от трима депутати от БСП.

Георги Божинов заяви, че ако някой си помисли, че позицията на Сидеров е продиктувана от ревността, че друг поставя този злободневен въпрос, ще сгреши.

\"Човек може да възкликне каква риторика и кротки политически изводи демонстрира Волен Сидеров. БСП никога не е давала гласове за чужда политическа кауза\", подчерта Божинов.

Таско Ерменков допълни, че се разглежда проект за решение на НС, а не се мерят мускули.

\"Не е интересно на българския народ кой, кога и какво е предложил. Всеки е допускал грешки и не искам да цитирам вашите, г-н Сидеров\", подчерта социалистът.

Михаил Миков пък с обърна към лидера на \"Атака\" с думите:

\"Вие обслужвате тези, които не искат да се проведе истинската дискусия за Русия. Тях обслужвате с красивата си русофилия и приповдигнатия си тон. Вчера внесохте военнолюбско предложение българските граждани да се включат с двата си самолета и дървените си пушки в Сирия. Колкото и тонът да е приповдигнат и ризата да е скъсана, става обикновен фарс\".

В отговор Сидеров отвърна, че цели три титани на политическата мисъл са излезли и са показали, че не могат да кажат нищо по същество.

\"Защо цяла година пречихте да се придвижи въпросът за санкциите към Русия? За всички е ясно, че не искахте. Ще го подкрепим, но това не пречи да кажем истината\", добави той.

Независимият депутат Велизар Енчев пък заяви, че главният виновник за това състояние е премиерът Бойко Борисов, защото България има васално правителство, което изпълнява нарежданията на Вашингтон и Брюксел.

Скандал и заради блиц контрола, БСП: Бръснат се за чужди гости

След като и днешното пленарно заседание започна с половинчасово закъснение, поради два неуспешни опита за събиране на кворум, в началото председателят Цецка Цачева обяви, че Бойко Борисов и министрите няма да бъдат препитвани.

Тя уточни, че до края на седмицата министър-председателят и четиримата вицепремиери не са в състояние да присъстват по уважителни причини и поети международни ангажименти.

От БСП възразиха срещу отпадането на този вид парламентарен контрол над изпълнителната власт. Михаил Миков заяви:

Отсъства нашето правителство, няма го - готви се, подстригва се, бръсне се за важни гости от чужбина”.

Зам.-председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов пък каза, че Цачева се опитва да прикрие Борисов - \"един смел човек, който води дебат по медиите, а същевременно отказва да дойде в пленарна зала и да отговори на съществените въпроси на всекидневието\".

Колегата им Чавдар Георгиев от БСП добави:

\"Вие, госпожо председател, прикрихте министър-председателя и неговите заместници от дължимия блиц контрол. При актуалните военни и политически въпроси, които вълнуват изключително много обществото ни и които са пред държавното управление, министър-председателят да се крие в момента, просто е недопустимо\". dir.bg
 


Сходни връзки

АГОНИЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА: Парламентът отказа да преразгледа антируските санкции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди