изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:25 EEST
Престрелка на границата ни с Турция, един мигрант почина    
НовиниЕдин нелегален афганистански мигрант почина при инцидент на българо-турската граница. Инцидентът е станал близо до Средец. Група от 54 нелегални мигранти не са се подчинили на полицейско разпореждане и са принудили български полицай да употреби оръжие.

"Това което мога да кажа е, че около 22:00 ч. трима служители се натъкват на 54 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите е бил ранен и е починал", каза главният секретар на МВР Георги Костов, който даде подробности тази сутрин на извънреден брифинг в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово във връзка с инцидента.

По първоначални данни става въпрос за изстрел във въздуха, куршумът рикоширал, нарушителят е бил прострелян в тила, а на път за болницата е починал.

Запитан какво ще рече, че групата нелегални мигранти е проявила съпротива, комисар Костов каза само: Означава форма на агресия. 

Категорично бе опровергана първоначалната информация, че нарушителите на границата са били въоръжени по време на инцидента и са влезли в престрелка със служителите на МВР.

"Само един от служителите на МВР, заловили група нарушители на границата ни край Средец, е стрелял при инцидента", каза окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова на пресконференцията.

Инцидентът е станал в местността „Рибарска среща”. На мястото са извършени два огледа. Първият – под моста, където станала стрелбата, а вторият – там, където бил преместен пострадалият, за да му бъде оказана първа помощ.

„От граничния полицай е иззето огнестрелно оръжие и пълнител със седем патрона при вместимост от осем”, обясни прокурор Чапкънова.

В момента имаме задържани 54 нарушители – всички са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма, посочи комисар Костов. Той уточни, че служителите на МВР, които са били в района тази нощ, са дългогодишни служители с опит.

Главният секретар на МВР посочи още, че мястото, през което са проникнали нарушителите е силно пресечен терен. Пробивът е регистриран от системата за охрана на границата. Това е и причината служителите на МВР да са на това място, уточни Костов и посочи, че все пак държавната ни граница не се охранява човек до човек.

Тези хора са незаконно проникнали през границата, точното място тепърва ще се установява. Хората са задържани, предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово, каза още комисар Костов.

Той каза, че в момента няма задържан български гражданин. Няма и лице, което е с български документи за самоличност. Има обаче голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания за релеф.

Всички тези неща обаче ще се установяват, каза още Костов. Той предположи, че най-вероятно задържаните са икономически имигранти, но това тепърва предстои да се установява.

В отговор на въпрос, комисар Костов се обърна към журналистите с риторичен въпрос: "Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже?

Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу трима – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите", повтори комисарят.

„Нашите служители на границата са подложени на един силен миграционен натиск”, добави Костов.

1200 са задържаните към момента в центровете чужденци. От тях близо 900 са хората от Афганистан, допълни още Костов.

Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна срещата на върха на Европейския съюз и отпътува за София. Към полунощ той уведоми председателя на Европейския съвет за инцидента.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск изразиха своята съпричастност с България.

"Ние сме с България", заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента край Средец, при който загина един нелегален мигрант. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС".

Източник: БГНЕС, БТА, NovaNews.bg, БНР   
http://www.vesti.bg







ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА БЕЖАНЦИ
  1. ОЧАКВАШЕ СЕ: Сирийски бежанци съдят Германия- не им плащала помощите достатъчно бързо
  2. Мигранти колят в болница в Германия! Гаври с жените и свинщина! Потресаваща изповед на една лекарка
  3. Полк. Николай Марков пред "ШОУ": 12 000 супер обучени терористи влязоха в Европа с бежанците!
  4. МЕРКЕЛ И ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ НИ ГОТВЯТ НОВ ДАНЪК - СЕГА ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ?
  5. Ще ви оправим демографията, като ви сменим народа
  6. УРОЦИ ЗА БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ: Премиерът на Словакия: Ще напуснем ЕС ако ни натискате с квотите за бежанци
  7. Меркел: Кои сме ние да защитаваме християните
  8. Бежанците са ни скъпи. Твърде скъпи
  9. 8000 поискаха оставката на Меркел на протест в Германия /снимка+видео/
  10. Това ли са бежанците към Европа?! Вижте снимките им преди да станат "мъченици" (СНИМКИ)

 


Сходни връзки

Престрелка на границата ни с Турция, един мигрант почина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди