изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:42 EEST
РАБОТИ И ГЛАСУВАЙ, БЕДНИ МИ НАРОДЕ, ЗА ПОДЛОГИТЕ: Протестърката Антоанета Цонева се облажи с нови 220 000 долара от САЩ    
Новини Милиони долари са усвоили избрани български неправителствени организации от американската фондация „Чарлз Стюърт Мот“. Оказва се, че освен от прочутото НПО „Америка за България“, най-известните български протестъри Антоанета Цонева, Иван Кръстев, Даниел Смилов, са получавали солидна финансова подкрепа и от малко известната у нас фондация на бившия изпълнителен директор на корпорация „Дженеръл мотърс“ Чарлс Мот, която в момента пропагандира американската външна политика по целия свят.

220 000 долара е взела неправителствената организация „Институт за развитие на публичната среда“. НПО-ото е на Антоанета Цонева, която е един от лидерите на групата за натиск „Протестна мрежа“. Проверка на Епицентър.бг показа, че Институтът е бенефициент по два гранта на „Чарлз Стюърт Мот“.

Първият грант е за 100 000 долара и е бил изпълнен в периода 2012 г. - 2014 г. Крупната сума е за „укрепване на гражданското общество в България, чрез изграждане на нови инструменти, основана на съвременни информационни и комуникационни технологии“. От гранта става ясно, че Цонева е обучавала млади българи, като е обяснила избирателните им права.

Вторият грант е за 120 000 долара, като „Институтът за развитие на публичната среда“ го изпълнява и в момента. С американските пари Антоанета Цонева наблюдава правителствените политики и „подготвя достоверни анализи за изпълнението им“.

Българското училище за политика на Саша Безуханова получава три гранта на обща стойност 300 000 долара. Дамата бе сред най-активните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски и все още е активен защитник на американската политика в Украйна. Чрез крупната сума ще се „укрепи културата на дарителството в България“. „За тази цел, на Българското училище за политика ще провежда систематични изследвания по различни въпроси, свързани с филантропията, включително тенденциите в филантропска дарителство, ефективността на настоящите благотворителни практики, както и въздействието на дарителството в България“, обясняват от фондация „Чарлз Стюрат Мот“.

Сред големите бенефициенти на фондация „Чарлз Стюърт Мот“ е прословутият Център за либерални стратегии. Управител на неправителствената организация е Иван Кръстев, в ръководството са Георги Ганев, Даниел Смилов и Деян Кюранов. Центърът усвоява 350 000 долара. Първият грант е за 120 000 долара, вторият – за 80 000 долара, а третият – за 150 000 долара.

Най - интересен е последният, който е със срок на изпълнение - 1 ноември 2015 г. - 30 ноември 2018 г. От обясненията на фондация „Чарлз Стюърт Мот“ става ясно, че Центърът се е наел да разяснява у нас външната политика на западните сили, както и „възприемането на тези политики от други страни, които оформят международните отношения“. За тази цел, Иван Кръстев и компания ще правят „по-задълбочен и интерактивен преглед и анализ на политиките на Запада в различни региони на света, включително и Източна Европа и Русия“.

Изненадващо, сред бенефициентите е и едноименната фондация на футболиста Димитър Бербатов. НПО-ото има два гранта – през 2011 г. прибира 100 000 долара, а през 2013 г. - нови 100 000 долара. Част от парите са използвани за наем и ремонт на офиса на фондацията, а друга част - за стипендии за талантливи деца.

Фондация „Чарлз Стюърт Мот“ е основана от американския индустриалец Чарлс Мот през 1926 г. Седалището й е във град Флинт. В продължение на 60 години Мот е директор на корпорацията „Дженерал Моторс“. Фондацията финансира проекти по целия свят в четири програми: “Гражданско общество”, “Околна среда”, “Флинт”, “Бедност”.   http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

РАБОТИ И ГЛАСУВАЙ, БЕДНИ МИ НАРОДЕ, ЗА ПОДЛОГИТЕ: Протестърката Антоанета Цонева се облажи с нови 220 000 долара от САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди