изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:05 EET
Експерт разкри сензационно: Защо "Ислямска държава" има възход? Кои са бойците й? Ще има ли нова световна война?    
Интервюта Войната в Сирия се разгаря с все по-бързи темпове. Краят й не се вижда. Бежанските потоци се увеличават. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика нова среща на европейските лидери на 25 октомври, за да обсъдят притока на бежанците по маршрута през Западните Балкани. Това ново преселение на народите според мнозина застрашава европейската цивилизация от унищожение. В същото време "Ислямска държава" набира все по-голяма скорост. Джихадистите призоваха мюсюлманите от целия свят на "свещена война" срещу САЩ и Русия.


Конфликтът няма разрешение поне засега. Бежанската криза също няма признаци да бъде овладяна скоро.

Разговаряме с арабиста проф. Владимир Чуков за ситуацията в Близкия изток, виновниците за нея и възможностите за овладяването й.

Интервю на Албена Борисова

- Башар Асад лично отиде в Москва да благодари на Путин и го увери, че руската намеса е помогнала за сдържането на тероризма. САЩ веднага скочиха и осъдиха визитата. Турският премиер Ахмет Давутоглу пък яростно отсече, че Асад е трябвало да остане в Москва. Какво да очакваме от тук нататък, проф. Чуков?

- Идеята е да се върви към политическото разрешаване на кризата. Военната интервенция не може да бъде решение. Ключовата дума е реформи. На Башар Асад му беше казано през 2005 и 2011 г. да ги направи. А сега двете световни големи сили - САЩ и Русия, са антагонизирани. Пак казвам, трябва да има политически процес, няма военно решение за прекратяването на кризата.

- На прага ли сме на трета световна война? И Катар обяви, че ще се включи във войната...

- Нека да използваме термина протосветовна война. Имаме правни субекти - НАТО, САЩ и нейната коалиция, и Русия с нейните поддръжници, те са противопоставени. Тази криза можеше да бъде избегната, още когато нямаше "Ислямска държава" и даже нямаше симптоми за създаването й. Нямаше да се разгори такъв грандиозен конфликт, ако бяха взети навременни мерки. Сега вече е много кърваво. Има много убити. ООН броеше жертвите до 250 хил. Бежанците пък са 5 млн. 

- "Ислямска държава" беше създадена от САЩ. Но те изпуснаха положението и вече не могат да контролират джихадистите. Възможно ли е духът да се върне в бутилката?

- Нека да не бъдем категорични в оценките си. Много интересни детайли излизат между отделните регионални фактори. Ако сме честни, "Ислямска държава" съществува, защото няма сериозен опонент. И още нещо - икономиката й е част от регионалната икономика. Те оперират с националната валута. Имат интернет, джиесем сигнал... Кой им ги дава? Много са въпросите. Кой работи за тях?

- Кой?

- Не ми се иска да давам категорични отговори на този етап. Но съм сигурен, че истината ще излезе наяве и то съвсем скоро.

- В момента имаме сблъсък на две цивилизации - европейската и близкоизточната. Това ново преселение на народите няма ли да доведе до унищожение на европейската цивилизация?

- Това е една от тезите. Бежанският поток не е пресъхнал, даже не намалява. Европа ще трябва да си направи изводите след години. Германия гледа на бежанците като на евтина работна ръка. Въпросът е дали тези бежанци могат да се впишат в условията на трудовия пазар. Това е проблем на самата Германия. Но тя като лидер на ЕС поема ангажименти от името на всички държави членки на съюза. Ние сме малка страна и имаме своя национална специфика. И не бива с лека ръка някой друг да поема ангажимент от наше име, без да знае нищо за нас. Много сериозен дебат за бежанците трябва да има. 

- Явно е, че бежанците не могат да бъдат интегрирани. Или поне процесът на интеграция ще продължи много дълго време и ще бъде труден. Да си припомним как бежанците поискаха отмяна на бирфеста в Германия, защото той противоречи на религията им. Искат да наложат своята воля на чуждо място, а не те самите да се приспособят към условията на живот на една страна, която сами са избрали?!

- Все още не е станало голямото преселение, мисля аз. Когато падна Берлинската стена, около 600 хил. източноевропейци избягаха на Запад. Но все пак става дума за християни, които бягат в християнски държави. Мюсюлманите най-трудно се интегрират в чуждо общество. Те имат спецификата, че държат да останат компактна маса и да бъдат затворено общество. Но очевидно, че в този момент Германия е привлекателна за тях заради високите си социални придобивки.

- "Ислямска държава" не се ли превърна в новата мода? Хора от почти целия християнски свят, дори и от Китай, се присъединяват към нея. 30 хил. са чуждестранните бойци от над 100 държави. Средно по 1000 джихадисти се присъединяват към ИД всеки месец...

- Присъединяват се хора, които са носители на така наречената контракултура. Те са носители на ценности, заради които в западния свят не могат да се адаптират. Отивайки обаче в Ирак се оказва, че там тези европейски придобивки им липсват. Присъединяват се към "Ислямска държава" и там установяват, че няма това, което са очаквали. Британец от пакистански произход отишъл да се бие за джихадистите. И се оказало, че не можел да живее без "Кентъки фрайд чикън" и без сладкишчетата "Марс".

В този свят на Близкия изток тези сладости ги няма. Стана много популярно писмо от един французин, който писал на баща си, че в Ирак няма зъболекар. А той е свикнал да ходи да си оправя зъбите, когато си поиска. Този сблъсък на културите се оказва пагубен. Чуждестранните джихадисти получават най-високите заплати от 800 долара. Това са пари, с които на Запад човек не може да преживее. "Ислямска държава" е създадена от два вида бойци - едните са наемници, но другите са фанатици.  http://pik.bg

ПОСЛЕДНИТЕ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ИДИЛ

  1. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: Иракското разузнаване: „Ислямска държава“ печели по 50 милиона долара месечно в Турци
  2. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: САЩ, Турция и Саудитска Арабия не се разбраха с Русия за Асад
  3. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Al Arabiya: Чеченците се готвят за нахлуване в Сирия!
  4. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: ИД примамва бойци със 72 девици на небето и сексуален джихад на Земята!
  5. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Руски тежък огнемет пече живи терористите край Латакия!
  6. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Паника след руските удари в Сирия: ЗАЩО?: Ислямистите бягат в Турция и Йордания
  7. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Есклузивно! Военната мощ на Русия шокира САЩ
  8. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: МОЗАЙКАТА СЕ ПОДРЕЖДА: Asharq al Awsat: Вашингтон е „обезпокоен“ от съюза на Ирак с Русия
  9. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Как армията на Асад свива обръча около "Ислямска държава"? (КАРТИ)
  10. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Бурна обществена реакция в подкрепа на руските действия в Сирия (ОБЗОР)

ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА БЕЖАНЦИ

  1. Пак сме прецакани: Фронтекс предупреди България да се готви за нова вълна бежанци
  2. Орбан срещу Брюксел: Народите в ЕС не са давали мандат на властите за бежанската им пол
  3. ДОБРИЧЛИИ В ПОЖАРА В ГУДЕНСБЕРГ В ГЕРМАНИЯ /ОБЗОР+ВИДЕО/
  4. 22 ОПИТА ЗА НЕЛЕГАЛНО МИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА В ОБЛАСТТА
  5. ГОСПОДИ, КАКВИ ХОРА НИ УПРАВЛЯВАТ: Издевателство: Ген. Атанас Атанасов нарочи граничаря Вълкан за уплашен и смутен
  6. Рейтингът на Меркел се срина заради бежанците
  7. ТОВА ЛИ СА МИЛИТЕ МИГРАНТИ, Г-ДА ПРОТЕСТЪРИ: Бежанци с пищов нахлуха в дома на дядо Стойко, той ги посрещна с хляб
  8. УЧИ СЕ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, УЧИ СЕ!: Президентът на Хърватия: Трябва да се погрижим първо за младежите и пенсионерите си, след това за б
  9. Арабистът Владимир Чуков: Ситуацията със застреляния бежанец е конфузна!
  10. Престрелка на границата ни с Турция, един мигрант почина
 


Сходни връзки

Експерт разкри сензационно: Защо "Ислямска държава" има възход? Кои са бойците й? Ще има ли нова световна война? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди