изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:44 EET
Чаят от девесил пречиства организма    
ЗдравеЧаят от девесил пречиства организма Девесилът още се нарича селим, заря, бъздунек, русалия, лющян и от него се използва често коренът (а понякога и цялото растение).

Етеричните масла са основната активна съставка и в двете, но концентрацията им е по-висока в корените. 

Лечебни свойства

Етеричните масла са диуретик и имат леко спазмолитично действие, като предотвратяват подуването, киселините и стомашните разстройства.

Чаят от девесил се препоръчва като прочистваща терапия за възпаления на пикочния тракт и като предпазно средство срещу образуване на камъни в бъбреците.

ЧАЙ: 

Залейте 2 чаени лъж. сушени и нарязани корени от девесил с 2 чаени чаши студена вода и оставете да заври. След това прецедете и пийте по 2 чаши на ден.

  Смес за чай:

Смесете 2 чаени лъж. сушен корен от девесил, 2 суп. лъж. съплодия от магданоз, 2 чаени лъж. шипкови семена и залейте сместа с 2 чаена чаша студена вода. Сложете да заври и оставете да се запари няколко минути и прецедете. Пийте по 1 чаша на ден. 

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

1 чаена лъж. корен от девесил, прибавен към супата или бульона, изключително подобрява вкуса им. Когато като подправка се използва цялото растение, то трябва винаги да се готви кратко време, за да се постигне най-добър ефект.


 

 

Чаят от девесил или студеният извлек от корените му изчиства целия организъм. В половин литър вода се сваряват 1-2 суп.л. корени около 15 мин. От получената отвара се приема по една чаена чаша по 3 пъти на ден. Още в дълбока древност лечители като Авицена и Хипократ са използвали девесила при мозъчни болести. Смесът от девесил и пчелен мед изчиства и укрепва организма – особено полезен е при натравяния.

  ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА:

Бременните жени трябва да избягват девесила, тъй като приемането му може да раздразни бъбреците и да причини гадене и замайване.

http://ozdravei.com

 


Сходни връзки

Чаят от девесил пречиства организма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди