изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:58 EET
Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж    
Новини Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.

Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен представител на разреда, изчезнал от лицето на планетата заедно с динозаврите. Животното е забележително с липсата на пенис. Изучавайки гущера учените могат да разберат дали предшествениците на туатара са притежавали мъжки полов орган /и впоследствие са го загубили/, или никога не са имали такъв.

Учените са потърсили отговор на въпроса, като са изследвали яйцата на гущера и са проследили развитието на ембриона. Проблемът е бил, че туатара е изчезващ вид и се размножава много бавно. Необходими са му около 10 години, за да достигне полова зрялост. А самката снася яйца по един път на 2-5 години. Всяко яйце е много високо ценено и е под контрола на властите в Нова Зеландия.

Заключенията си специалистите все пак успели да направят въз основа на изследване на съхранявани в Харвардския музей по сравнителна зоология хистологични срезове на ембриони на туатара от 1909 година. Учените използвали снимки на ембриони на гущери, за да пресъздадат триизмерната им структура с помощта на софтуер.

Било констатирано, че макар туатара да няма външен фалос, пенис е започнал да израства по време на еволюцията на вида. В даден момент гениталният израстък изчезнал и затова туатара се появяват на бял свят без фалоси. Ембрионното развитие показва, че при гръбначните амниота пенисите са еволюирали само веднъж.

Съвременното многообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделните видове. Много змии например имат "хемипениси" - представляват раздвоен орган, нормално разположен в опашката. Патоците от своя страна притежават спираловидни фалоси, които изглеждат като италианското тестено изделие фусили. Това многообразие на гениталии озадачава учените, които се опитват да създадат еволюционно дърво на живота. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди