изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:15 EET
ТЕРОРЪТ В ЛЮЛКАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА - ПАРИЖ: Как и с какви оръжия 8 терористи потопиха в кръв най-романтичната столица на света /В    
Новини Общо осем терористи, говорещи на френски и крещящи "Аллах Акбар", са убити от полицията в Париж, като седем от тях са задействали своите колани с експлозиви, съобщава АФП, като се позовава на източник, близък до разследването. По различни данни между 150 и 160 души са убити, повече от 200 са ранени в Париж и прилежащата му община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие, след серия от безпрецедентни терористични атаки в различни райони на френската столица.

 Терористите са действали, разделени на две групи. Едната група е стреляла предимно с  АК-47 в различни части на града, след което е нахлула в концертната зала „Батаклан“, където взе заложници. Другата е действала в района на националния стадион Stad de France, по същото време, когато там се игра приятелски мач между Германия и Франция.

Най-тежко положението е било в театър "Батаклан", където поне 112 души са загубили живота си, след като са били взети за заложници от 4-ма терористи. Те са мъртви, след като полицията е нахлула в помещението, а те са активирали експлозивите в своите колани (3-ма от тях), пишат във Франция.

"Стад дьо Франс" не остана незасегнат, като по време на контролната среща Франция - Германия. Двама терористи са се взривили пред стадиона, като взривовете оттекнаха по целия стадион. До скоро от там евакуираха хора, които пееха химна на страната. Около стадиона са ранени десетки. Животът си са загубили 18.

Третата дестинация на терористите е била булевард "Волтер", където е бил убит един човек. На фонтан "Ле Рой" са били убити 5 души, докато в ресторанта "Le Petit Cambodge" убитите са 14.

Префектът на френската полиция Мишел Кадот разкри, че всички терористи, директно участвали в атаките срещу жителите на Париж, са били убити. Все още няма информация зазаловеени техни помагачи. 

Четирима от нападателите са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима са се взривили, а четвъртият е застрелян от полицаите. Още трима са умрели в района на националния стадион. Последният е убит на улицата в Източен Париж.

Повече от сто са жертвите от заложническата драма в „Батаклан“. Френските специални части щурмуваха залата, при което тримата терористи се самовзривиха, а коланът на четвъртият избухна, след като бе неутрализиран.

Този щурм напомня донякъде заложническата драма в Москва през есента на 2002 г., когато чеченски терористи и "черни вдовици" с шахидски колани взеха над 900 заложници в Театъра на Дубровка по време на мюзикъла "Норд-Ост". Тогава Западът остро критикува властите в Москва, че при атаката на  руски спечасти за освобождаването на заложниците около 130 от тях загинаха при вкарването на задушлив газ в залата.  

В Париж снощи бяха разгърнати над 1500 войници. Френският президент Франсоа Оланд отмени визитата си в Турция за срещата на G20 и пристигна на мястото на трагедията. Франция засили сигурността и затвори границите си. Европейските и световни лидери изразиха шок от събитията и заявиха подкрепата си към французите.



ВСИЧКО ЗА ТЕРОСТИЧНИТЕ АКТОВЕ В ПАРИЖ В ЧЕРНИЯ ПЕТЪК - 13-И НОЕМВРИ 2015 Г.

 


Сходни връзки

ТЕРОРЪТ В ЛЮЛКАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА - ПАРИЖ: Как и с какви оръжия 8 терористи потопиха в кръв най-романтичната столица на света /В | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди