изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:52 EET
15 години по-късно: В Сърбия чакат извинение от НАТО    
По света Сърбия отбелязва 15-тата годишнина от началото на бомбардировките на западните съюзници срещу военни и индустриални обекти и ключова инфраструктура в страната, съобщават местните медии. „Не очаквайте от мен да забравя какво се случваше по време на агресията срещу Сърбия, 78 дни и нощи, от 24 март до 9 юни 1999 г. Нито да забравя, че на 30 май с.г., по време на големия християнски празник Света троица, с четири ракети беше обстрелван мостът на Велика Морава”, заяви президентът Томислав Николич, цитиран от Танюг.

По думите му страната все още чака искрено извинение от западния военен пакт.

„Нация, която забравя своите жертви и историята си, е обречена да я повтори. Трябва да помним всички тези, които са защитавали страната ни”, каза и премиерът Ивица Дачич.

По думите му не е имало никакво правно основание за продължилите 11 седмици бомбардировки.

„Днес Сърбия има политика, която се опитва мирно да разрешава всички проблеми”, категоричен беше министър-председателят.

Операцията на НАТО дойде в отговор на насилието над албанците в Косово и нежеланието на Белград да допусне чуждестранни войници в размирната област. По време на кампанията западните сили стовариха върху тогавашна Югославия 21 000 тона взрив. Част от него – в 1300 крилати ракети и 37 000 касетъчни бомби (по-късно забранени – б.р.), посочва Б92. Бяха използвани и боеприпаси с обеднен уран.

Според сръбското правителство, загиналите в резултат на бомбардировките са 2500, а ранените – 12 500. Сред убитите по-малко от половината са войници и полицаи, показват данни на Министерството на отбраната.

Почти всички градове на територията на Сърбия бяха обект на атака по време на кампанията. Една трета от енергийните мощности на Югославия бяха поразени, 44 моста, рафинериите в Панчево и Нови Сад, стотици километри пътища и ЖП линии, летища, болници, училища, жилищни сгради и културни паметници бяха бомбардирани – в ред случаи, и поради грешка. http://m.btvnovinite.bg

 


Сходни връзки

15 години по-късно: В Сърбия чакат извинение от НАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди