изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:12 EET
Из делниците на един луд (9-13 ноември)    
Общество

Понеделник, 9 ноември

Тази седмица нищо не се случи в страната. Правителството вдигна винетката на 97 лв. и нищо не се случи. Никой не протестира. Ако не броим оня гражданин, дето спомена Минка и нейната майка, но то беше по-скоро превантивно. Парламентът прие на първо четене промени в пет данъчни закона. Но пак нищо не се случи. Ако че «Данък градинка» удря най-уязвимата част от населението, която разчита да донади с копане нещичко към скъсания си бюджет.  И по-заможните българи, в чиято услуга е замислен «Данък уикенд», дума не казаха. Появиха се снимки, на които се вижда как огромни багери ровят около пистите на Цеко на Алеко. Излязоха 1000-2000 младежи да повикат «Долу!», «Престъпници!» и с това приключи.



Като видя, че нищо не се случва, властта реши още повече да предизвика хората, та белким нещо предприемат. Въведоха се ограничителни мерки за казаните за ракия. Повишиха се цените на цигарите. Верно, от догодина, но то догодина е други ден. Гласят се да приемат един откровено лобистки закон за зимните гуми, от който някои едри вносители ще изкарат стотици милиони евро. От нас ще ги изкарат. И продължава нищо да не се случва.

Албер Камю казва: «Рано или късно идва време да избираме между съзерцанието и действието. Ето това е да станеш човек.» Пенсиите, не се оглеждайте, отнася се и за вас! Доде е жив човек никога не е късно да стане човек.

Тоя пич екзистенциалист, това-онова, обаче много ги е разбирал работите: «По-добре да си свободен бедняк, отколкото богат роб. Разбира се, хората искат да бъдат и богати, и свободни. Заради това стават бедни роби.» Досущ аналогичен случай в наше село! Бащата партиен секретар, майката учителка - дъщерята курва. Опа-а-а... Това беше за друго място, задраскайте го...

Оня ден срещнах някъде думата «дзвизка». И рекох да видя какво значи. Оказа се млада овца. По нашия край не се употребява. Пазарджишката скала е тристепенна – агне, шиле и овца. Та покрай това се зачетох за овцата. Оказва се, че е много интересно животно. Имала зеници с форма на хоризонтална линия, които ѝ осигурявали отлично периферно зрение. Зрителното й поле било от 270° до 320°. Демек, на практика може да вижда и назад. Обаче пък има слабо усещане за дълбочина, за сенки и дупки по земята и затова често се препъва. Много интересно, не ли! Вижда всичко назад, а в краката си не вижда.

В Несебър шеф намушка работник, защото си поискал заплатата. Сигурно не си я е поискал учтиво. И по този начин е обидил работодателя. Недай боже, да му е посегнал. И онзи при напълно законна самозащита... Когато си браниш парите също е самозащита. В това отношение българските работодатели са особено смели и всеотдайни. Между другото, знаете ли каква е първата употреба на лазера в България? Лазерът е създаден от Теодор Майман през 1960 г., а у нас се появява през 1964 г. Но още през 1961 г. стругарят Иван Консулов от акумулаторния завод „Методи Шатаров” в Пазарджик употребил лазер, за да обясни поведението на началника си по повод орязани премиални: «Тоя е толкова стиснат, че в г... му не можеш да вкараш и лазерен лъч».

Вторник, 10 ноември

Опорните медии, тия, дето държат чаталчето с памучето, ако ме разбирате, тръбят: «40 лева за 1 263 000 пенсионери по Коледа». Правителството одобрило коледната добавка за тия, дето вземат до 300 лева пенсия.

Като се каже «до 300 лева», звучи доста обезкуражаващо. Но ако се погледне какво се крие зад това «до 300», става вече страшно, да не кажа зловещо. Но може и само на нас така да ни се струва. В смисъл, да сме по-чувствителен от нормалното. У нас нормалното е да не си хич чувствителен. Ето я картинката, преценете сами. Данните са на НОИ, цитирани от «Сега»:

-318 хил. пенсионери получават до 157.44 лв. (минималната пенсия за пълен стаж и възраст).

- 85 хил. вземат между 157.44 и 180 лв.

- 171 хил. - от 180 до 200 лв.

- 376 хил. - 200-250 лв.

- 381 хил. българи получават лична пенсия за инвалидност, средно по 232 лв.

Поне 1.3млн. пенсии живеят с пари до 250 лв. Още малко живеят с над 250 лв., но не повече от 300. Не е този глаголът, но другите, които ми хрумват, са много пейоративни. Пейоративни, да обясня простичко за който не знае, са думи, които в процеса на мелиорация са претърпели семантична промяна и са придобили дерогативно значение. Демек, негативни конотации.

Изобщо над 58% от пенсиите остават под линията, която лицемерите наричат линия на бедността. Тази линия минава между триста и триста и първия лев. Глаголът живеят е приложим само към тънката прослойка аристократи, 56 хил. души (2.6%), които вземат между 800 лв. и 900 лв. и още 29 хил., които са на тавана - 910 лв.

Пенсиите, няма никакво разумно обяснение на съществуването ви! Освен да притежавате дарбата на тибетските сомати, при които връзката между душата и тялото е много по-здрава и трудно се прекъсва.

Мислех да ви съобщя една добра новина, но ще помислите, че се гавря. Но ще ви я кажа все пак, щото е потенциално много полезна. Учени от университета в Рединг, Великобритания, открили, че консумацията на три чаши шампанско на седмица предпазва от деменция и Алцхаймер. Но шампанско, не газираната химия по 2-3 лева, дето я има на нашия пазар. Защото гроздето, от което се прави шампанското, съдържало некакви работи, дето подобрявали паметта и препятствали неврологичните заболявания.

Но! Шампанското, както и всяко вино, се пие с определено мезе. Иначе се смята за злоупотреба. Шампанското върви с ягоди и рускиня. Рускинята, като я попиташ иска ли шампанско, не е нужно нищо повече да я питаш.

И като си дойдохме на думата, та да ви кажа за баба Станка от сръбския град Враня. Внучката на баба Станка имала проблеми с мъжа си. По-точно той имал проблеми. И не можели да се възпроизведат. Та бабата им забъркала чай за увеличаване на мъжката потентност по народна рецепта. И младите заченали. Обаче, докато давала на зетя, бабата отсипвала по малко и на дедото, с когото отдавна били отписали смешните движения. И станало чудо! След 6 месеца и баба Станка се усетила непразна.

Проучих и ще ви кажа този чудодеен чай от какво се прави: повет, целина, дафинов лист.

Шегувам се, бе! Тия работи лекуват шипове. Другите работи не се лекуват. Даже и в Библията пише, че туй, дето е било горе, ще стане долу, но туй, дето е долу, няма да стане горе. Цитирам по памет. Но и за шиповете не е сигурно. Щото съм чувал да казват, че болките от шиповете изчезвали едва на Четиресето. Изобщо, братя, от една възраст нататък, каквото и да ви даде Господ, остава си ваше до края...

Семейство Чарлз и Дороти Макензи, пенсии от Канада, отишли в  мексиканския курорт Плайа дел Кармен. Поръчали си шампанско с ягоди, напълнили си ваната и се отдали на смешните движения. Но нали били позагубили тренинг, дедото добил инфаркт. И понеже го правели по старомодния начин, а инфарктът бил силен и изненадващ, затиснал бабата и тя се удавила. Много романтична смърт, не ли?

Май прекалихме… На село на това му викат морбиден хумор в макабрен сюжет. Но можете да извлечете някои поуки. Като например, че е добре винаги да го правите в doggy style position, та да оставяте възможност на партньорката да избяга при производствена авария.

Днес Google е посветил дудъл на актрисата Хеди Ламар, симулирала за първи път оргазъм в киното. Много ме доядя. Това не е нещо, дето трябва да се отбелязва и чества. И точно това симулиране стимулира милиони жени да пъшкат с повод и без повод. Най-вече без повод. Сексолозите са доказали, че пъшкането е оправдано само когато се носи тежко. В леглото пъшкането е само с цел да се окаже психическа подкрепа на партньора. Разправяше ми един приятел. Подкарал той една госпожа по всички правила. А тя пъшка, та се къса. И мен, вика, ми едно драго, драго, давам всичко от себе си. Както и да е, приключили те, макар и не по едно и също време. И в кофи паузата я попитал: Винаги ли така пъшкаш? А не, рекла, обикновено идва полиция... И той получил контраерекция и си тръгнал обиден.

Сряда, 11 ноември

За записите на Янева, бившата шефка на СГС, нищо няма да кажем. Ще изчакаме Радан да се запознае, да запознае и другите реформатори, да преценят доколко кореспондира с «историческия компромис» и тогава ще вземем отношение. Така, де. Това което чуваме на записите ни говори, че няма съдебна система, демек няма какво да се реформира. Бойко, тоест изпълнителната власт, нарежда на Цацаров, главния прокурор, да «опраска» Янева, шефката на СГС. Значи той командва и прокуратурата, и съда. При това положение, ако нещо подлежи на реформиране, това е самият Бойко. Но на тия години май вече не подлежи.

Поредни успехи на икономическите волунтаристи, които ни управляват. Изследване на френско-белгийския икономическия институт \"Молинари\" твърди, че България е свършила парите си за 2015 г. още на 24 октомври и оттогава живее на кредит. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-тежък бюджетен дефицит, като дори е по-зле от сочената за назидание Гърция. България е в най-лошата група заедно с Кипър, Португалия, Хърватия и Испания.

Успехи и на дипломатическия фронт.

И друг път сме казвал, че успехът има много бащи, но неуспехът винаги е копеле. Властта се усети какъв си го набута с визитата на Вартоломей. Бойчето има време да реагира и отказа да го приеме. Но оня шаран в президентството се набута с двата крака. Пардон, шараните нямат крака. И сега търси с кого да сподели вината. Държавната глава нямала самостоятелни права да предлага и да решава за орден „Стара планина”. „Това е едно колективно действие. Когато става въпрос за български граждани предложението идва от МС или от НС, а когато става въпрос за чуждестранни граждани обикновено идва от МВнР.» Демек онзи прогресивен младеж външният ни министър Даниел Митов ни е набутал в тази констелация.

Горан Благоев допуска, че отвъд океана му диктували. Варотоломей имал силно лоби в САЩ. Което пък, според проф. Калин Янакиев, обяснява активната кампания срещу Вартоломей, организирана от русофилски кръгове. Целта била на българите да се внушава, че православието е руско, а не както разправя вселенския, че е глобално и наднационално. Тоест, пак сме жертва на международното положение.

Но така е. Цветанов е прав: «България се намира на геостратегическо място и затова загрижеността, която имаше на КСНС, даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите месеци и години.» Ако нямаше загриженост, нямаше да могат да се предположат. Цветанов, какво повече да кажа! Ако ходеше както говори, щеше да е пълен инвалид.

Поп и козел се озаптяват най-лесно, като се хванат за брадата. Оня ден «Новинар» писа: «Пръч рецидивист атакува пастир и полицай с електрошок». Обладан от зли духове пръч нападнал 77-годишна пенсия. Кюскал, блъскал, тъпкал... С една дума пенсията твърдо заемала второто място, докато не се сетила да хване пръча за брадата. Така го озаптила, докато пристигне полицията. «Полицаят, пише «Новинар», се опитал да му окаже съпротива с електрошок». (Щото електрошокът е бил у полицая, а не у пръча, както излиза от заглавието.) И решил да зашемети пръча. Но не познал. «Това наложило полицаят да повика подкрепление за овладяване на ситуацията... Акцията този път се оказала успешна и пръчът изпитал гнева на родните полицаи.»

И като стана дума за пръчове. Мента Стоянова обещава, че между първо и второ четене на законопроекта на бюджета за догодина лично ще оттегли параграфите, в които се орязват социалните придобивки на полицаи и военни. На пръв поглед излиза напълно излишно упражнение, връщаме се на изходна позиция. Но понякога точно това е целта. Горанов и Борисов направиха номера с пръча. Като вкараш и пръч в една препълнена къща и става невъзможно да се диша вътре. Но като изкараш след това пръча, изведнъж става широко... При бай Тошо винаги така се правеше. Като почне да мрънка народът, че животът е поскъпнал и се пускаше слух, че хлябът ще поскъпне с още 50% (вкарваш пръча). И после излизаше някакъв чиновник и обясняваше, че няма такова нещо, хлябът няма да поскъпва (изкарваш пръча). И народът си отдъхва, че макар и да не го намаляват, поне няма да го увеличават. Понякога все пак повишаваха малко цената, да не остане народът съвсем разочарован.

Четвъртък, 12 ноември

«Загина основен свидетел по делото \"Октопод\", съобщава «Новинар».  Георги Цветанов загинал при катастрофа на магистрала \"Тракия\" в четвъртък вечерта. «Посякоха с брадва втори основен свидетел по делото \"Октопод\", добавя «Труд». Ето това се казва да вземеш в ръцете си пръста на съдбата.

Като свършат основните свидетели и неосновните ще почнат да се замислят за смисъла на живота…

Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС по царско, вика в предаването на Митко Цонев, бивш говорител по същото време, че ако ГЕРБ подкрепи една евентуална кандидатура на Готски за президент, той би имал голям шанс. «Той, вика Герджиков, е национален капитал във външнополитически аспект». От което оставам с впечатление, че във вътрешнополитически не чак толкова голям. Самият Герджиков би застанал евентуално зад тази кандидатура, ако царят се съгласи, да бъде кандидатиран и ако бъде подкрепен... Много акота станаха. Да добавим и ние още едно ако. Ако сега насирането в институциите е само метафора, то при президент, чийто мандат почва на 80 г. и свършва, ако е рекъл господ, на 85, няма да е метафора.

Това може би трябваше да го сложа горе при пенсиите.

Агенция БЛИЦ се е заела да довърши реформаторите с всички възможни и невъзможни средства. Не знам къде са настъпили Пеевски, но лошо са го натъпили. «Скандална далавера! 600 000 евро на месец прибирал касиерът на Костов Гроздан Караджов в услуга на \"Глобул\". Като шеф на транспортната комисия в парламента забавил по-евтиния роуминг у нас с 6 месеца и така ощетил милиони български потребители.

Пък вчера «летописецът» на гей общността у нас Ицо Петрофф разказал сензационно пред БЛИЦ, че Радан Кънев бил педераст. Понеже ще стане дума и за евреи, та да добавим, че педераст, но в добрия смисъл. С партизанското име Рада Дълбоката! Научил го от некой си Моис Бехар, който от години живеел ту в Израел, ту в България. Та Радан любил неговия брат, който после заминал за Америка и в момента бил пиар на световната гей организация. Поради което и Радан често ходел оттатък океана.

Очаквам скоро разкритие, че Кунева е лесбийка, а Лукарски... Всъщност, за Лукарски не знам. В него има една неяснота, която ще затрудни критиците му. От него би излязъл чудесен агент на ДС, но е бил твърде млад тогава...

На страницата си във ФБ Радан написа: \"Не, не мисля, че \"гей\" е обида, макар да е твърде невярно и публикувано с цел да бъде обидно. Обвинението в извънбрачна връзка с американски адвокат е обида. Така че този път ще се съдим...\"

Да, по света наистина гей не е обида. Но у нас… „У нас, българите, цивилизацията, която ваша милост разбирате, не е още в употребление.” Ако не беше политик, щях да кажа, че си е негов проблем дали е гей, или не, дали е явен, или скрит гей. Но след като е политик, този въпрос престава да е личен. Ноторно известно е, че прикритият хомосексуализъм поражда тежки зависимости. Затова се налага Радан да направи «Coming out of the closet». За обикновените граждани това е въпрос на личен избор. Но за политика, особено българския, не е. Така, де, не мислите ли, че трябва да сме сигурни в мотивите на „историческия компромис”?

Петък, 13 ноември

Е, не стана точно както го описва Мишел Уелбек в „Подчинение”, но пък стана по-рано. Вместо през 2022 г., още в 2015. И точно на Световния ден на добротата!

Ще ви кажа нещо, но не го приемайте като мнение, а като прогноза. Доста далеч стигнахме по отношение на правата и свободите и сега ще се наложи да дадем малко заден. Да върнем известни права, за да получим известна сигурност. Правото на живот е първото в йерархията на правата. И когато то е заплашено, другите права губят значение. На някои от нас това може да не се харесва, но такава е реалността. Цялата история на човечеството показва, че хората винаги са готови да се откажат от свобода заради сигурност.

Войната на цивилизациите може и да не е обявена официално, но вече се води и то с висок интензитет.

Меркел рекла: „Атаките в Париж изглежда са дело на терористи.” Интересно. Във ФБ видях хипотези, че били счетоводители.

По-рано недооценявах Меркел и поради това се чудех защо така добре се разбира с наш Винетку, извинете, Винету. Вече не се чудя. Рустификацията на политиката се оказва общоевропейски, а не специфичен български проблем. Жалко. Дето викал оня руски алкохолик по времето, когато Горби се опитваше да забрани пиенето, „жалко за децата, ние нашето си го изпихме”.

To be continued

http://reduta.bg

 


Сходни връзки

Из делниците на един луд (9-13 ноември) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди